Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vsetínský zámek byl kdysi gotickou tvrzí

Renesanční zámek ve Vsetíně s vyhlídkovou věží a přilehlým anglickým parkem se vzácnými dřevinami je výraznou dominantou města. Tento zajímavý cíl výletníků se nachází na úpatí Vsetínských, Hostýnských a Vizovických vrchů kolem řeky Bečvy. Zámecká 55 metrů vysoká hranolová věž dodnes střeží prastarou cestu k beskydským horským průsmykům.

Místní pověst praví, že nad vsí Lhotou u Vsetína je vrch Kopná s jámou, v níž prý spočívá propadlý zámek. Údajně někdy odtud bývá slyšet zvuk zvonů a zjevuje se tu přízrak tzv. Černé paní, jezdící v ohnivém kočáře i s duchy svých dětí, která čeká na vysvobození…

Zámek s vnitřním dvorem vroubeným arkádami byl postaven majiteli panství, kteří v té době byli Lukrécie Nekšová z Landeka a její druhý manžel Albrecht z Vladštejna. První písemná zmínka pochází z roku 1610.

Renesanční zámek byl však postaven na základech středověké gotické tvrze z první poloviny 15. století, která byla situována na vyvýšenině pravého břehu řeky Bečvy. Dřívější tvrz je připomínána v roce 1464. Kolem let 1604-10 přebudoval Arkleb z Víckova tvrz na renesanční zámek, který byl v roce 1708 zničen požárem až na holé zdi.

Zámecká budova byla svými pozdějšími vlastníky – uherskou šlechtou z rodu Illésházy během 18. století několikrát přestavována a různě upravována. Vsetínský zámek získal svou dnešní podobu v letech 1833-34 působením posledního šlechtického majitele Josefa z Wachtlerů. Tehdy byl založen a připojen k zámku zámecký park s hodnotnými dřevinami. Další zámecký požár v roce 1915 zničil celou střechu i s věží. V té době byli vlastníky zámku Thonetové, kteří se postarali o obnovu zámku do jeho původní podoby před požárem.

Zámek se od roku 1938 ještě na krátko do roku 1949 stal majetkem soukromých vlastníků – paní Marie Baťové se synem Tomášem. V únoru 1949 byl zámek převzat do národní správy. Ke značnému poškození zámeckých interiérů došlo v padesátých letech minulého století nechvalným a nerozvážným umístěním nejrůznějších státních institucí v objektu zámku. Zámek se dočkal nákladné generální opravy v letech 1963-74.

Návštěvnické veřejnosti byl zámek otevřen a zpřístupněn 9. 5. 1975 a dodnes je významným dějištěm kulturních aktivit nejen města, ale celé oblasti Vsetínska. Zámek je přirozeným působištěm nejrůznějších společenských akcí počínaje koncerty, divadelními představeními přes přednášky až po plesy. Součástí zámeckého areálu je přilehlý anglický park založený v 1. polovině 19. století s řadou vzácných dřevin a romantickou stafáží umělé zříceniny „antického chrámku“. Pozoruhodností panské zahrady pod zámkem, v níž návštěvníci najdou také rybníček, je zvlášť vyznačené místo kudy prochází 18. poledník východní délky.

Dnes v zámku ze začátku 17. století sídlí také Muzeum regionu Valašska a část jeho prostor je věnována příležitostným výstavám. Do zámecké galerie je bezbariérový přístup. Sbírky muzea dokumentují život na Valašsku, historii města i zámku. Základem pro výstavní expozice se staly historické a národopisné sbírky manželů Bibiany a Františka Sovových. Vstup do všech přízemních prostor zámku je bezbariérový.

-ar-
Foto: město Vsetín

Přechozí články z České republiky:
Na zámku v Chropyni žil selský král Ječmínek
Horažďovice prosluly chovem perlorodek
Královský hrad Bezděz byl i klášterem
Rajský lázeňský život v Luhačovicích
Olomoucký sloup Nejsvětější trojice

Článek byl zobrazen 7 292 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA