Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pohádkově krásná Zlatá ulička

Ač by se mohlo zdát, že by ulička, která se jmenuje Zlatá, měla mít alespoň zlaté dláždění či fasády domů, není tomu tak. Zlatá ulička nacházející se nedaleko Pražského hradu se tak jmenuje proto, že zdejší domky v dávných dobách obývali především zlatníci. Dnes je místem, kam po prohlídce hradu míří davy, převážně zahraničních turistů.

Zlatá ulička, která byla po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2011 znovu otevřena, je jedním z nejznámějších a také nejmalebnějších míst v Praze. Ulička, jejíž oficiální název zní Zlatá ulička u Daliborky, vznikla po vybudování severního opevnění Pražského hradu. Prostor severního parkánu, tedy místo před samotnými hradbami, byl využit pro stavbu soukromých obydlí. Domky byly vestavěny do oblouku hradební zdi mezi Novou Bílou věží a Daliborkou. V současnosti jsou tato skromná obydlí posledním dochovaným zbytkem drobné zástavby Pražského hradu.

Booking.com

Při procházce Zlatou uličkou si připadáte jako v pohádce. Tvoří ji dlouhá řada malebných nízkých domečků s barevnými fasádami, malými okny a dveřmi, které jsou doplněny množstvím komínů. Samotná ulice je dosti úzká, dlážděná kočičími hlavami. Přestože pověst vypráví, že je název uličky spojen s alchymisty, kteří se na dvoře Rudolfa II. snažili vyrábět zlato, tito lidé zde ve skutečnosti nikdy nežili.

Obyvatelé Zlaté uličky

Domky z konce 16. století byly obývány až do 2. světové války a vytvořily uličku, která byla dříve nazývána „Zlatnická“. V domcích totiž bydlela nejen hradní čeleď, ale také hradní střelci a drobní řemeslníci, zejména zlatníci. Během 18. a 19. století vědce a učence vystřídala pražská chudina. Ve 20. století objevili Zlatou uličku spisovatelé a výtvarníci, kterým bylo její prostředí a jedinečná atmosféra inspirací. V domku s číslem popisným 22 žil v letech 1916 - 1917 například spisovatel Franz Kafka. Ten právě zde napsal převážnou část ze své sbírky povídek Venkovský lékař.

Zlatá ulička

Další významné osobnosti české literatury se pak scházely v domě číslo 12. Šlo například o Vítězslava Nezvala, Jaroslava Seiferta či Františka Halase. Ve Zlaté uličce údajně pobýval také spisovatel, autor poetických próz a historických románů Jiří Mařánek (1891 – 1959) či spisovatel, básník a publicista Otakar Štorch-Marien (1897 – 1974). Domek, který má na vývěsním štítu motiv sovy, karet, křišťálové koule a kočky, obývala před druhou světovou válkou uznávaná pražská věštkyně a kartářka Matylda Průšová, která byl známá pod uměleckým jménem Madame de Thébes. Během války ji však zatklo gestapo a při výslechu umučilo k smrti.

Barevné oživení

Po skončení druhé světové války bylo rozhodnuto zachovat uličku jako celek. Kancelář prezidenta Československé republiky tak vykoupila domky ve Zlaté uličce od tehdejších majitelů a pustila se do jejich celkové úpravy. Ta byla dokončena v roce 1955. Rekonstrukce probíhala pod vedením architekta Pavla Janáka, výběr barev na fasády domů byl svěřen malíři a filmovému tvůrci Jiřímu Trnkovi. Byl kladen velký důraz na to, aby byl ráz uličky zachován a domky nebyly příliš měněny. Jelikož se barvy jednotlivých domků v minulosti dosti měnily a fasády byly často výrazné, nebyl tehdejší Trnkův návrh nijak v rozporu s historickou realitou.

Milionové investice

Další velká rekonstrukce zasáhla Zlatou uličku v roce 2010 – šlo o nejrozsáhlejší opravu uličky v její historii. Důvodem takovéto rozsáhlé rekonstrukce byla především oprava zastaralé a poničené kanalizace. Docházelo k podmáčení spodní vodou a celá ulička se propadala. Jelikož mnohé z domků neměly žádné, nebo jen chatrné základy, hrozilo jejich zhroucení. Byly tedy nejen vyměněny odpady, instalovány inženýrské sítě, vodovod a elektrické rozvody, ale následovala ještě celková rekonstrukce domků – opravy nosných konstrukcí, podlah, stropů a fasád. Tuto stavební činnost využili archeologové, kteří v rozkopané Zlaté uličce nalezli pozůstatky románské hradby z 12. století. Po rekonstrukci byla v domcích vytvořena stálá expozice dokumentující život místních v posledních pěti stoletích. Rekonstrukce Zlaté uličky si vyžádala údajně okolo 34 miliónů korun.

Věci z darů, bazarů i filmových studií

Během rekonstrukce byl také snížen počet krámků se suvenýry a do 9 domů z celkových 16 byla nainstalována unikátní expozice. Uvnitř domků to vypadá, jako by je jejich majitelé opustili teprve včera. Zařízení domků je opravdu věrné a návštěvník se tak při prohlídce dostane zpátky v čase. Předměty, které jsou uvnitř domků k vidění, pocházejí buď z depozitáře Hradu, z bazarů, starožitnictví a některé se vyráběly na míru na Barrandově, nebo pocházejí z různých filmů. Filmové rekvizity se nacházejí především v dílně alchymisty. K vidění je v ní například skříň z filmu Ať žijí rytíři nebo ze snímku Van Helsink. Spousta exemplářů pochází také od běžných lidí, kteří byli rádi, že se jejich předměty, které zdědili po předcích, stanou součástí dobových expozic.

Nakoukněte do krčmy či zlatnické dílny

Pokud bychom chtěli vidět, jak vypadaly domky ve Zlaté uličce v době své výstavby, tedy v 16. století, nejlépe nám to ukazuje domek číslo 20 s hrázděným patrem. V domě č. 16 se vyvařovalo pro vězně umístěné v Daliborce a Bílé věži. K vidění je krčma, uprostřed které stojí mohutný stůl, okolo něj hrubě tesané židle, lavice, nedaleko je příborník s cínovým a hliněným nádobím, na stěně pak dobová kresba a nápis. Na stole jsou položeny korbele, džbány i talíře. Návštěvníci mají možnost navštívit ve Zlaté uličce prodejnu dřevěných hraček a loutek, obchod s keramikou a malbou na sklo, obchod s knihami Franze Kafky, ale i stylovou kavárnu. Nechybí ani jedinečná zlatnická dílna, dům bylinkářky či obydlí již zmiňované slavné kartářky.

Zlatá ulička

Představu o původní velikosti zdejších domků si zase můžete udělat v domě číslo 13. Ten je zajímavý také tím, že jako jediný dodnes dodržuje původní ustanovení o vložení komůrky do oblouku hradby - průčelí domku tak vůbec nevystupuje do uličky. Z domu číslo 12 je možné se schodištěm dostat na terasu před věží Daliborka, která byla součástí jagellonského opevnění a její spodní část se využívala jako vězení. Asi nejznámějším vězněm byl roku 1498 rytíř Dalibor z Kozojed. Spoustu času zde však v 18. století nedobrovolně strávil také východočeský baron František Antonín Špork, který byl známým mecenášem a milovníkem umění. V Bílé věži se dnes nachází expozice věnovaná alchymii a v Obranné chodbě je k vidění stálá výstava brnění a zbroje.

Zlatá ulička se těší velkému zájmu ze strany turistů. Nutno dodat, že těch zahraničních je zde podstatně více, než českých. Zlatá ulička je nyní součástí velkého i malého prohlídkového okruhu, které jsou zpoplatněny, samostatně ji navštívit nelze. Po zavírací době je však přístup volný bez prohlídky domků.

Další pražské památky a zajímavosti

Jeruzalémská synagogaJosefovKlausová synagogaKostel Panny Marie VítěznéMaiselova synagogaMalostranské mostecké věžeOlšanské hřbitovyPetřínská rozhlednaPrašná bránaStaronová synagogaStaroměstská mostecká v잊panělská synagogaVyšehradStarý a Nový židovský hřbitov

- jap –

Článek byl zobrazen 41 359 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA