Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Žleby jsou zámkem rytířských zbraní a brnění

O zámku ve Žlebech na Kutnohorsku by se s trochou nadsázky dalo říct, že je to zámek pohádkový. V minulosti už se totiž stal kulisou řady příběhů vyprávějících o boji dobra se zlem. Romantické komnaty a park žlebského sídla učarovaly filmovým tvůrcům natolik, že se tu už budila Šípková Růženka, hledala se Nejkrásnější hádanka a plnil se zde Královský slib.

Původ jména Žleby pramení od slova žlaby, což je koryto nebo údolí řeky. Zámek totiž stojí na mírném vršku a pod ním teče řeka Doubrava se splavem a vodopádem. Žleby jsou pověstné rytířem na koni, který návštěvníky vítá hned ve vstupní hale. Zdejší sbírka zbraní patří k jedněm z nejkvalitnějších v Evropě. Další hradní zajímavostí je pískovcová hlava zubra, která je umístěná nad branou do nádvoří. Pozoruhodná je také kašna, vedle níž jsou dva mramorové sloupy, údajně dovezené z Pompejí.


Autor: Martin Hapl

Už v roce 1052 stávala na tomto místě strážní věž, kterou změnil Jindřich z Lichtenburku na gotický hrad. První písemné zmínky o strážním hradu Žleby se objevují už v roce 1289. Dalším známým majitelem středověkého hradu byla Anežka ze Žleb, od níž hrad odkoupil roku 1356 Karel IV. Tehdy se stal žlebský hrad královským majetkem a byl zastavován různým držitelům. Původně gotický hrad vlastnil jednu dobu i kutnohorský mincmistr Petr Zmrzlík ze Svojšína, takže zámek vlastně slouží jako rozšířená prohlídka života kutnohorských patricijů.

Husité se postarali o jeho zboření v roce 1427, ale ještě v 15. století už zde byl postaven nový hrad. V 16. století došlo k proměně hradu renesanční přestavbou na čtyřkřídlý zámek s arkádovým nádvořím. Pozdně renesanční úpravy pokračovaly také za Jana Rudolfa Trčka z Lípy, který panství koupil roku 1629. Od roku 1754, kdy Žleby získal Jan Adam z Auerspergu, prošel zámek pozdně barokní přestavbou.

Až Vincenc Karel Auersperg v letech 1849 – 1868 vtiskl zámku dnešní romantickou podobu ve stylu anglické neogotiky, na které se podíleli architekti Fr. Schmoranz a B. Škvor podle anglických předloh. V rámci přestavby vznikla také kaple Zvěstování panně Marii. Interiéry zámku inspirované anglickými předlohami byly řešeny v duchu neogotického romantismu. V té době byly na zámku shromážděny bohaté rodové sbírky a rovněž kolekce Colloredo-Mansfeldů.


Autor: Martin Hapl

Posledním mužským potomkem rodu Auerspergů byl kníže Ferdinand, který zemřel roku 1942. Panství poté převzala Marie z Trauttmansdorfu a držela ho do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn. Od roku 2001 je zámek Žleby národní kulturní památkou.

Dominantou zámku Žleby je mohutná válcová věž s kuželovitou střechou. Součástí zámeckého areálu jsou přilehlé bývalé hospodářské budovy, byty pro úřednictvo a zámecké divadlo. Na zámku Žleby jsou k vidění dvě prohlídkové trasy. První zahrnuje romantické interiéry, gotickou zámeckou kapli a kuchyni s původním vybavením. V interiérech se mísí původní historické památky s dobovými prvky a starožitnostmi dovezenými z celé Evropy. Na okruhu druhém je možné si prohlédnout pokoje a ložnice pro hosty a rozsáhlé sklepní prostory.

V současné době láká romantický zámek návštěvníky originální sbírkou nábytku, zbraní a brnění z 16. až 19. století. K vidění je tu spousta starožitností, skla a nábytku včetně kachlových kamen různého stáří. Jsou zde také vzácné šperkovnice s intarziemi, sekretáře, skříně, truhly a sedací nábytek. Některé komnaty jsou zdobeny koženými tapetami či dřevěným obložením.

K nejreprezentativnějším místnostem patří Rytířský sál a součástí zámku je také historický divadelní sál s dochovanými kostýmy, kulisami a dekoracemi. Pozornost si zaslouží také zachovalá zámecká kuchyně. Je to malý technický zázrak v podobě plně vybavené zámecké kuchyně s přilehlými historickými kuchyňskými provozy a důmyslně řešeným hygienickým zázemím.

Výstup na zámeckou věž nabízí pěknou vyhlídku do okolí, k němuž patří i rozsáhlý krajinářský zámecký park anglického stylu. Věží návštěvníci sestoupí do sklepení původního středověkého hradu a mohou pokračovat do divadelního křídla v předzámčí, kde si mohou prohlédnout nově zrestaurované zámecké divadlo se zázemím.

Romantický park s řekou Doubravou láká k příjemné procházce, odpočinku či pikniku v přírodní scenérii s neopakovatelnými průhledy na pohádkový žlebský zámek. Nedaleko zámku je situován ZOO park s bílými jeleny, dravými ptáky, černou i domácí zvířenou. V oboře probíhá 2x denně jejich krmení. Přehlídka dravců v letu a ukázka jejich výcviku v letních měsících je velmi pozoruhodná.

Informace pro návštěvníky
Návštěvníci mohou k zámku Žleby dojet vlakem nebo autobusem, ale také po vlastní ose – autem. Vlakem se dostanou do stanice Čáslav, kde přestoupí do motoráčku a asi po 15 minutách dojedou do stanice Žleby. Zámek je vidět hned po vystoupení z vlaku. Z autobusu se vystupuje na zastávce Žleby (náměstí) a odtud už cestu k zámku lehce najdete.

V průběhu opravy havarované opěrné zdi při cestě „Na valech“ je vstup do parku a obory ve směru od zámku omezen uzávěrou této přístupové cesty. Dočasně je zapotřebí zvolit přístup do parku a obory spodní cestou od parkoviště pod zámkem nebo vstoupit do parku zadní bránou ve směru od náměstí za mostem přes Doubravu doprava.

-ar-

Předchozí články z České republiky:
Středověký gotický hrad Sovinec je mohutně opevněná pevnost
Český Krumlov - město Rožmberků
Kutná Hora - město stříbra
Raně barokní zámek Libochovice
Zámek Opočno je stavba severoitalského typu

Článek byl zobrazen 7 671 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA