Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Trója

V sousedství pražské zoologické a botanické zahrady se nachází překrásný a nepřehlédnutelný barokní Trojský zámek. Tato honosná stavba měla prezentovat šlechtický rod Šternberků, který zde po dlouhá léta sídlil. Objekt zámku, postaveného podle návrhu Jeana Baptiste Mathey, je obklopen rozsáhlou zahradou zdobenou fontánami, vázami a oranžériemi s bustami imperátorů.

Zámek situovaný do bezprostřední blízkosti Vltavy byl vystavěn v letech 1679 – 1685 hrabětem Václavem Vojtěchem ze Šternberka, který byl členem jedné z nejstarších českých šlechtických rodin. Původně na tomto místě stávala knížecí venkovská usedlost, která neměla velký význam. Její majitelkou byla Alžběta Polyxena Dembinská, která však sama nestačila celou usedlost s rozlehlými statky spravovat, proto ji byla nucena v roce 1669 prodat hraběnce Ludmile Benigně Šternberkové. Její syn se následně pustil do výstavby zámku.

Architekt zámku se nechal inspirovat stavbami, které jej okouzlily během jeho pobytu v Itálii. Trojský zámek tak byl postaven po vzoru jedné z římských příměstských vil v duchu klasicizujícího baroka. Tři zámecká křídla tvoří tvar písmene U a průčelí zámku je otočeno směrem do zahrad. Ve středu dvoupatrového zámku se nachází Velký sál, rozpínající se přes obě dvě patra. Z něj pak vybíhají dvě chodby se spoustou pokojů. Název zámku je odvozen od jeho výzdoby, kde převažují antické motivy a výjevy z trojské války. Podle zámku pak byla pojmenována i okolní vesnice, která se do té doby nazývala Zadní Ovenec.

Hrabě ze Šternberka na svém letním sídle pobýval se svou ženou Klárou a dcerou. Jelikož se zámek nedal zateplit, sloužil pouze jako jejich letní sídlo. V roce 1685 se kolem zámku začala budovat zahrada a roku 1697 přibyla terasa a několik hospodářských budov. Obrovskou zahradu obklopující zámek navrhoval architekt Jiří Seeman. S její výzdobou si celkem pohrál, vytvořil zde nejen unikátní bludiště, ale doplnil ji také o řadu fontánek.

Šternberkové nešetřili ani na výzdobě interiéru zámku. Pozvali si přední evropské umělce, malíře a sochaře. Antické malby jsou tak dílem Italů Carpofora Tencalla, Francesca Marchettiho a jeho syna Giovanniho. Na výzdobu hlavního sálu, který je považován za nejdůležitější místnost celého zámku, byli povoláni dva vlámští malíři Abrahám a Izák Godynovi z Antverp. Ti vyzdobili stropy i stěny sálu freskami oslavujícími tehdy vládnoucí rod Habsburků. Doplňujícími prvky zámecké výzdoby bylo množství soch a sousoší s ladící antickou tematikou. Významné jsou kupříkladu plastiky znázorňující souboj Titánů s bohy, které vytvořili Georg a Paul Hermann z Drážďan. V severovýchodním traktu najdete tzv. čínské komnaty, jež jsou vyzdobeny nástěnnými malbami s orientálními motivy.

Dalším majitelem zámku se po rodu Šternberků stala Marie Terezie a sama zde dokonce po nějaký čas pobývala. Jelikož ji však zámek připadal nevyužitý, vytvořila zde ústav šlechtičen. Od 18. století pak zámek často měnil majitele, vystřídali se zde Asfeld z Vydří, kníže Ferdinand Windischgrätz či baron z Ostfeldu, jehož častým návštěvníkem byl František Palacký. Roku 1922 opustil zámek jeho poslední soukromý majitel Alois Svoboda. Tento bohatý statkář věnoval zámek i s jeho přilehlými pozemky Československému státu, aby zde mohla být postavena zoologická a botanická zahrada.

V areálu Tróji najdete také nefunkční pivovar, mlýn, dvě oranžerie, konírnu a další hospodářské a správní budovy. V době, kdy vznikla rozsáhlá zahrada parku, vyrostly v areálu také rozlehlé vinice, v jejichž středu se na vrcholu kopce nachází kaple sv. Kláry. Kaple je pojmenovaná podle Šternberkovy manželky.

Od roku 1977 na Tróji po dobu 12 let probíhala rozsáhlá rekonstrukce. Kritický byl nejen pro zámek, ale i pro přilehlé zahrady zejména rok 2002, kdy se přihnala velká voda a mohutná povodeň zaplavila vše, co ji stálo v cestě. Velké škody tak utrpěla Pražská ZOO i botanická zahrada, pod vodou bylo i zámecké sklepení. Naštěstí bylo vše brzy opraveno a voda nezanechala na zámku žádné vážnější stopy. Roku 1989 přešla Trója do držení Galerie hlavního města Prahy a slouží jako muzeum českého malířství 19. století. Můžete se zdarma podívat i do muzea vína v suterénu zámku. Zájemci mají možnost si po domluvě s matrikou objednat prostory zámku pro svou svatbu. K dispozici je vám některý ze sálů, zámecká kaple, zahrada nebo dokonce i celý zámek.

Zámek Trója je vyhledávanou architektonickou památkou, která každoročně láká tisíce turistů. Navíc díky ideální poloze tvoří společně se zoologickou a botanickou zahradou atraktivní trojlístek, který je skvělým cílem víkendových výletů.

Článek byl zobrazen 978 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA