Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zbraslav

Zbraslavský zámek, původně cisterciácký klášter (založen r. 1292) se nachází v jižné části Prahy - Zbraslav. Cesta na Zbraslav autobusem MHD není dlouhá, i když si tu budete připadat jako ve venkovském městečku, Zbraslav je ve skutečnosti ještě součástí Prahy.

Na zámku Zbraslav se představuje Asijské umění od nejstarších dob až do současnosti s akcentem na čínské a japonské umění. Expozice je ve správě Národní galerie.

Původně lovecký dvůr z 2. poloviny 13. století založil Přemysl Otakar II. Koncem 13. století zde dal Václav II. vystavět cisterciácký klášter. Začátkem 15. století klášter vypálili husité a později za třicetileté války byl zcela zničen. Nová stavba byla zahájena roku 1709 dle návrhu architekta J. B. Santiniho Aichla a stavitele F. M. Kaňky. Ve 2. polovině 18. stol. se klášter změnil v továrnu.

Až v letech 1911 – 1912 byl objekt přestavěn dle návrhu architekta Dušana Jurkoviče na zámek pro průmyslníka C. Bartoně z Dobenína, který jej přebudoval do podoby obytného zámku a v roce 1941 jej získala darem Národní galerie.

V jeho přístupné části je k vidění množství sochařské výzdoby, zejména zajímavý je Myslbekův model Sv. Václava z Václavského náměstí. K jihu polootevřená trojice barokních křídel konventu obepíná menší dvůr. Klášterní kostel Sv. Jakuba stojí mezi konventem a bývalou opatskou prelaturou.

Dnes klášter opatruje jedinečnou sbírku asijského umění zahrnující artefakty z Číny, Japonska, Indie, jihovýchodní Asie a Tibetu. Exponátů ve sbírce japonských plastik se mohou dotýkat zrakově postižení návštěvníci. Součástí expozice je i oddělení věnované islámskému umění. Muzeum pořádá prohlídky s průvodcem. K zámku patří i náladová japonská čajovna s výběrem vynikajících čajů a Královská síň, v níž se konají koncerty vážné hudby.

Provoz stálé expozice Asijské umění (NG- Sbírka orientálního umění) bude ukončen 30. 9. 2009.  Na jaře 2010 pak návštěvníci paláce Kinských mohou spatřit novou expozici Umění Antiky a Orientu. Je to opravdu jedinečné místo a o to větší škoda je, že asijská sbírka se má stěhovat do paláce Kinských na Staroměstském náměstí, protože zbraslavský zámek se vrací soukromému majiteli.

Návštěvní doba a vstupné: http://www.ngprague.cz/cz/1101/sekce/vstupne/

 

 

Článek byl zobrazen 877 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA