Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Muzeum Komenského v Přerově

Většina stálých expozic Muzea Komenského v Přerově je umístěna v budově přerovského zámku. Současné muzeum Komenského vzniklo postupným sloučením několika přerovských muzeí. Nejstarší z nich – Museum Komenského, které bylo založeno v roce 1988, patří k prvním svého druhu na světě.

Už téměř 100 let slouží zámek v Přerově jako prostor pro expozice a depozitář přerovského muzea nesoucího jméno Jana Ámose Komenského. Život „učitele národů“ je s městem úzce spjat - v Přerově studoval a později i vyučoval na bratrské škole.

K tomu nejlákavějšímu, co bohatá expozice Muzea Komenského nabízí, patří archeologické sbírky, které obsahují přes 33 tisíc exemplářů získaných z archeologických objevů v oblasti celé střední Moravy. Návštěvníci si mohou prohlédnout pravěké až raně novověké předměty, například zbraně, šperky, součásti oděvů, keramiku a podobně.

Kromě toho jsou v Přerově k vidění historické mapy Moravy z 16. - 19. století, rytiny měst, cenné knižní fondy zahrnující původní vydání děl Komenského nebo také historické hodiny, minerály, platidla, ornitologická sbírka, kolekce zaměřená na řemesla a lidovou kulturu a řada dalších.

Další zajímavou část přerovských sbírek tvoří předměty dokumentující dějiny školství. V muzeu jsou uloženy vysvědčení, školní sešity, žákovské knížky, třídní knihy, učební pomůcky a fotografie, které ukazují, jak se kdysi učili naše babičky a dědečkové.

Příprava Národopisné výstavy v Praze v roce 1895 a další rozsáhlý sběr národopisného materiálu daly vzniknout v roce 1902 Městskému muzeu v Přerově. Další dvě přerovská muzea vznikla ze soukromých sbírek. V roce 1922 bylo otevřeno Teličkovo archeologické muzeum a v roce 1927 Hudečkova sbírka hmyzu. Všechna tato muzea získala jako své sídlo v roce 1930 zrekonstruované prostory přerovského zámku. V roce 1978 se muzeum vrátilo zpět ke svému dřívějšímu názvu Okresní vlastivědné muzeum J. A. Komenského v Přerově a jeho charakter a působnost zůstala zachována.

ORNIS – ornitologická stanice Muzea Komenského
Ornice je jedinečným muzejním zařízením v rámci celé střední Evropy, neboť je jediným specializovaným ornitologickým muzeem. Bohaté sbírky čítající přes 6 tisíc preparátů a jiných vzácných exponátů nejen z Evropy, ale celého světa, jsou umístěny v samostatné budově v klidném prostředí na okraji přerovského parku Michalov.

V Muzeu vás rádi přivítají od dubna do října každý den kromě pondělí, v březnu a listopadu pouze ve středu a o víkendech, od prosince do února je pak zavřeno. V pokladně muzea si mohou návštěvníci zakoupit zajímavé publikace, pohlednice a drobné upomínkové předměty. Na telefonu 581 250 531 je možné zajistit objednávky hromadných návštěv.

Článek byl zobrazen 915 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA