Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn se nachází nad městečkem Týn nad Bečvou v jihovýchodní části okresu Přerov. Jeho umístění na kopci v zalesněné krajině připomíná středověké sídlo ukryté před civilizací. Unikátní hrad Helfštýn s nejdelšími hradebními zdmi na území České republiky je od městečka vzdálen jen 4 km. Nese prý jméno loupeživého Helfrieda z Linavy, který jej založil.

Areál hradu se rozkládá na okrajovém hřbetu vrchu Maleník (375 m n. m.) nad řekou Bečvou. V minulosti střežil hlavní cestu do Slezska. Jednotlivé architektonické útvary vznikaly od počátku 14. století. Slohovou různorodost a velikost areálu ovlivnily časté přestavby a plošné rozšiřování, ale i záměrné poboření v roce 1656. Vliv na stavební vývoj měli i významní držitelé Helfštýna. Po zakladateli Fridušovi z Linavy to byli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna.

Původní nevelký hrádek loupeživého rytíře Friduše z Linavy z počátku 14. stol. získali páni z Kravař, kteří přistavěli nové předhradí posílili opevnění. V dostavbách pokračovali i páni z Pernštejna. Úpravy obytných částí na renesanční zámek prováděli postupně další majitelé.

Od 19. století byl hrad prezentován jako turistický a památkově významný objekt. Ve své nynější podobě má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Hrad má pět nádvoří a na posledním nádvoří stojí obvodové zdi jednopatrového dvoukřídlého renesančního paláce s přiléhajícími bývalými parkány. Z areálu je rozhled do Moravské brány a na východní okraj Nízkého Jeseníku.

Tuto původní kamennou pevnost lze spatřit již zdálky ze všech stran a atraktivním cílem výletů se stává díky velmi dobré dostupnosti z hlavního silničního tahu z Olomouce na Ostravu. V rámci prohlídky navštíví návštěvníci mimo jiné expozici historické mincovny či expozici kovářského umění.

Výstavní expozice zahrnují 2 trasy:
1. trasa - Historie hradu a expozice uměleckého kovářství v suterénu paláce na 5. nádvoří, kovárna a kovářské studio v budově bývalé pekárny.
2. trasa - Vyhlídka ze Široké hradby - výstavní sál.

V současné době se hrad Helfštýn stal přirozeným kulturním centrem regionu a známým místem srazu uměleckých kovářů. Každoročně se zde koncem srpna pořádá mezinárodní setkání uměleckých kovářů „Hefaiston“. Můžete tak shlédnout mistry kovářského umění v akci a prohlédnout si zajímavá kovářská díla.

Otevírací doba hradu
pouze soboty a neděle:
1. 3. – 31. 3. 9 – 16 hodin
1. 11. – 30. 11. 9 – 16 hodin

denně mimo pondělí s průvodcem:
1. 4. – 30. 4. 9 – 17 hodin
1. 5. – 31. 8. 9 – 18 hodin
1. 9. – 31. 10. 9 – 17 hodin
Pravidelná polední přestávka 12.15 - 12.45 hodin.
Poslední prohlídka s průvodcem je vždy hodinu před uzavřením hradu.

Vstupné do areálu hradu
Březen a listopad:
Dospělí 20 Kč; studenti, důchodci, děti ZŠ 10 Kč; děti do 6 let zdarma.

Duben - říjen:
Dospělí 30 Kč; studenti, důchodci 20 Kč; žáci ZŠ 10 Kč; děti do 6 let zdarma.

Více informací najdete na  http://www.helfstyn.cz

 

Článek byl zobrazen 1 084 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA