Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Muzeum veteránů Slatinice

V lázeňské obci Slatinice v Olomouckém kraji najdou turisté v renovovaném statku z roku 1850 historii, sport, zábavu i poznání. Nejen malí i velcí kluci zde mohou obdivovat sbírku starých automobilů a motocyklů věhlasných značek Mecedes Benz, BMW aj. převážně z 30. let minulého století a řadu dobových artefaktů.

Ráj pro milovníky silničních veteránů nabízí takové speciality, jako jsou dobové kulisy autodílny s benzínovou pumpou z počátku 20. století nebo venkovská stodola s veteránem hovícím si ve slámě a obklopeným zemědělským náčiním našich předků. Mezi vzácnými exempláři vystavenými ve vitrínách jsou k vidění historické modely aut, nářadí a další pozoruhodné ukázky staré automobilové techniky.

Unikátem sbírky je kolekce Mercedes Benz 200 W 21 z let 1933 – 1936. Je to nejucelenější kolekce automobilů této výrobní řady na světě s téměř kompletní ukázkou nabídky různých typů karoserií, jako je kabriolet A, B, C, roadster či limuzína. Nejhodnotnějším kouskem celé sbírky je Mercedes Benz 200 cabrio B, který je majetkem jedné rodiny od zakoupení v roce 1936.

Muzeum se zajímavou sbírkou vzácných exemplářů není typickým muzeem, ale skanzenem, který si žije vlastním životem. Vystavované automobily i motocykly jsou pojízdné, případně se opravují, aby plně pojízdné byly. Audiovizuální program, který trvá více než 6 hodin, seznámí návštěvníky s vývojem automobilismu (a značky Mercedes Benz). Je také možné, že při vaší návštěvě zrovna ty nejzajímavější kousky budou chybět, protože zrovna budou zápolit o prvenství v soutěži veteránů nebo právě povezou nevěstu na její první cestě manželským životem, případně budou filmovými hvězdami významného formátu.

Projížďka veteránem je neopakovatelným zážitkem. Při jízdě ucítíte vůni lesa, žhavost polí se zrajícím obilím i vítr ve vlasech. Vžijete se do pocitů hvězd filmového plátna z filmů pro pamětníky i vašich pradědečků a prababiček. Kromě filmu Protektor, který již získal několik ocenění je možné zdejší veterány vidět ve filmech Poslední motýl (1990) a Sokolov (1974). Další důležité drama – Habermannův mlýn, v němž hrají veteránské hvězdy významnou roli, bude mít v kinech premiéru 7. 10. 2010. Natáčení všech těchto filmů se účastnily vozy z muzea veteránů ve Slatinicích.

Soukromé muzeum automobilových veteránů se nachází přímo proti lázním v obci Slatinice. Návštěvníci najdou toto zajímavé muzeum veteránů s příjezdem od Brna (sjezd Lutín, Slatinice), od Ostravy (sjezd Lutín, Slatinice) a od Mohelnice (sjezd Senice, Prostějov, Slatinice. Muzeum je přístupné veřejnosti. Majitel zde provozuje ještě penzion a oblíbenou cukrárnu.

Další aktuální informace získáte na www.veteranmuseum.cz

Článek byl zobrazen 1 332 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA