Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Úsov

Zámek Úsov patří mezi nejstarší hrady na severní Moravě. Vznikl před pol. 13. století na okraji tehdy osídlené oblasti v podhůří Jeseníků.  Původní gotický hrad, postavený ve stylu francouzského kastelu, náleží mezi nejstarší na Moravě. Stavba neznámého stavitele je proslulá svým neobvyklými mohutnými věžemi předsunutými před hradby.

Původně středověká hradní pevnost pochází z 13. st. Za třicetileté války byl hrad vypálen. V 80. letech 17. st. byl důkladně opraven a mezi věže hradu byl vestaven manýristický zámek. Později bylo na zámku zařízeno lesnické a lovecké muzeum. První historicky doložená zpráva o hradu Úsově pochází z roku 1260. Tehdy jej držel zástavou či lénem olomoucký purkrabí Jiljí ze Švábenic. Od té doby po současnost byl hrad a zámek Úsov majetkem několika rodů.

Původně zeměpanský hrad se dostal kolem roku 1330 do držení známého moravského a českého rodu pánů ze Šternberka. Moravská markrabata jej asi po 20 letech získala zpět a držela až do počátku 15. století. Od roku 1597 až do roku 1945 byl hrad a zámek Úsov majetkem Lichtenštejnů. V letech 1945 – 1995 byl majetkem státu. Roku 1995 byl areál hradu a zámku jako historický majetek předán městu Úsov.

Na počátku 15. století byl hrad markraběcím majetkem, ale již roku 1416 jej Václav IV. zastavil Janu z Vlašimi. Roku 1513 se stali majiteli panství páni z Boskovic, kteří hrad rozšířili o renesanční stavby. Za vlády majitele Jana Jetřicha, který si zvolil hrad za hlavní sídlo, došlo k další renesanční výstavbě. Nakonec Úsov získali sňatkem Lichtenštejnové, kteří jej vlastnili až do roku 1945. Během třicetileté války byl hrad vypálen a poté nouzově opraven. Teprve koncem 17. stol. byl v jeho areálu vybudován barokní zámek.

Na přelomu 19. a 20. století bylo na zámku Úsov zřízeno lovecko-lesnické muzeum, které je zde dodnes. Lovecko-lesnické muzeum je samo o sobě ojedinělou sbírkou tohoto druhu v celé střední Evropě. Prezentuje lovecké a přírodovědné sbírky v původní lichtenštejnské instalaci z přelomu 19. a 20. století. Exponáty jsou sto let staré v nezměněném stavu. Ve sbírkách úsovského zámku je přes 4 tisíce kusů přírodnin, z toho na 700 kusů rohů a parohů lemujících zdi chodeb a zámecké schodiště.

Expozice muzea na zámku Úsově je instalovaná ve 20 sálech 1. a 2. patra budova a také na schodištích a chodbách zámku. První patro zdobí trofeje africké zvěře, v sálech 2. patra jsou expozice našich savců a ptactva. K zajímavostem patří kolekce kuriozních pytláckých zbraní a loveckých pušek. Součástí expozice je Galerie akademického malíře Lubomíra Bartoše.

Novinkou od května 2009 je, že se budou moci návštěvníci zámku Úsova, (dominantě tyčící se vysoko nad městem), poprvé pokochat krásným výhledem po malebném údolí potoka, v němž se rozprostírá městečko ležící v nadmořské výšce 280 m n. m. Tento pohled se nabízí ze zpřístupněného krytého ochozu mezi palácem a starou školou. Prohlídka bude vždy jen pro omezený počet návštěvníků, vstupné 10 Kč.

Návštěvní doba
Duben, říjen: sobota, neděle, svátek: 9 – 12, 13 – 16 hodin
Květen – srpen: úterý – neděle: 8 – 12, 13 – 17 hodin
Září: úterý – neděle, 9 – 12, 13 – 16 hodin

Více informací najdete na http://www.usov-muzeum.cz/

Článek byl zobrazen 937 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA