Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Zbiroh

Zámek Zbiroh se nachází v malebné krajině křivoklátských lesů v bezprostřední blízkosti Brd. Ne nadarmo se o něm dnes hovoří jako o zámku tří císařů. Vždyť jeho majiteli se na čas stali Karel IV., Zikmund Lucemburský a Rudolf II.

Původní hrad byl založen patrně na začátku 12. století na strategickém místě – na skalnatém vrchu nad obcí Zbiroh. Jedná se o první šlechtický hrad v Čechách, zmiňován v církevních kronikách již od konce 12. století. Hrad byl v průběhu staletí přestavěn do současné podoby novorenesančního zámku. Mezi vlastníky patřili například král Přemysl Otakar II., císařové Karel IV., Zikmund a Rudolf II., proto Zámek tří císařů.

Zbiroh je jedním z nejstarších panských hradů na území republiky, neboť zhruba do roku 1200 mohl vlastnit hrady pouze panovník. Svou existencí předešel velkou vlnu výstavby hradů od poloviny 13. století.

První skutečnou písemnou zmínku o hradu lze vystopovat v roce 1230. Tehdy zpráva připomíná jisté bratry Chřena a Sulislava ze Zbiroha. Dnes nelze bezpečně říci, zda již tehdy stál hrad právě tam, kde dnes. Jistějším budovatelem je Děpolt ze Zbiroha z rodu Drslaviců na konci 13. století.

Zbiroh vystavěli Sulislavci na buližníkové skále. Buližník je hornina nejen krásná na pohled, ale také skvěle odrážející radiové vlny. Původní hrad byl postaven na nejtvrdší jaspisové neboli buližníkové skále. Hradní studna, vyhloubená do této horniny, je se svými 163 m nejhlubší v Evropě. Skalní suk posloužil jako jakýsi podstavec pro mohutnou věž tyčící se nad celým objektem jako nehybný strážce klidu. Tato věž se dokonce pyšní tím, že je vůbec první samostatnou hradní hláskou v Čechách.

Během staletí prošel Zbiroh několika stavebními úpravami až do dnešní podoby novorenesančního zámku. Na Zbirohu se vystřídala řada majitelů, mimo jiné Přemysl Otakar II., rody Rožmberků, Kolowratů, Lobkoviczů. V období 1912 - 1928 pobýval na zámku Alfons Mucha a vytvořil zde své proslulé dílo - Slovanskou epopej.

Zámek vznikl přestavbou staršího hradu počátkem 17. stol., tu provedl Rudolf II. Za třicetileté války byl vypálen a poté sloužil jako vězení. R. 1943 zde byl štáb SS, armáda zámek opustila r. 1997 a 18. 6. 2005 byl otevřen pro veřejnost.

Zámek Zbiroh obklopený 60 hektarovým anglickým parkem disponuje velkým množstvím salonků a sálů, gotickou hradní kaplí a zámeckými vinnými sklepy. V zámku se nachází středověká krčma U Rudolfovy kratochvíle s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních specialit. Součástí zámeckých salonků a sálů je také velký novorenesanční sál Alfonse Muchy, v němž je umístěn originál opony od tohoto světoznámého malíře, který zde také 18 let pobýval a na zámku namaloval svou slavnou Slovanskou epopej.

Zbiroh má tedy svá nej… - je nejtajnější špiónské pracoviště v Československu, má největší zámecký krajinářský park na Rokycansku a je to místo, kde Alfons Mucha vytvořil svá největší plátna.

Návštěvní doba a vstupné: http://www.zamek-zbiroh.cz/kontakty-vstup.php 

Více informací najdete na http://www.zbiroh.com/uvod/

 

Článek byl zobrazen 1 711 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA