Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Přimda

Zřícenina hradu Přimda stojí na jižním konci skalnatého hřebene nad stejnojmennou obcí na Tachovsku v Plzeňském kraji. Přimda se řadí mezi historicky a stavebně nejvýznamnější hradní architektury v Čechách a málokterý hrad se může pochlubit obdobnou vysokou polohou (837 m nad mořem), umožňující výhled hluboko do západních Čech i na německou stranu.

Hrad, který byl postaven kolem třetiny 12. století a přestože je zříceninou, představuje vysoké hodnoty dokumentární a kulturně historické. Hrady českého západního pomezí, zejména Přimda, mají památnou historii, jež svým významem nemálo přispívala k upevnění kořenů české státnosti v této oblasti země.

Ve 12. až 14. století patřil mezi nejvýznamnější královské hrady a nejeden český panovník okusil také útrapy zdejšího vězení. V období vlády Lucemburků došlo k prvním zástavám hradu. Za zástavních majitelů Boršů z Oseka se hrad stal útulkem loupežníků. V roce 1429 získávají zástavu hradu Švamberkové, kteří ji vlastní až do roku 1592. Za nich význam hradu pomalu upadá. Během 17. století Přimda zpustla a postupně se změnila v malebnou zříceninu.

Hrad Přimda se může pochlubit hned několika unikáty. V prvé řadě je prvním středověkým kamenným hradem na českém území, zbudovaným už někdy v první čtvrtině 12. století. Současně je hrad Přimda místem internace českých panovníků Soběslava II. a Přemysla Otakara II. a pevností, která se dobře osvědčila ve věcech vojenských.

Z architektonického hlediska pak upoutá mohutný románský donjon, který je sice prakticky jediným větším pozůstatkem hradu, zato však svou podobou v českých zemích zjevem zcela ojedinělým. Mohutná zřícenina románské obytné věže – (donjon) je sestavená z obrovských opracovaných kvádrů a v přízemí má zdi široké až 4 metry. Navíc je přimdecký hrad vybaven nejstarším v Čechách dochovaným záchodem.

Dějiny města jsou úzce spjaty s dějinami hradu stejného jména. Celní osada na významné stezce z Prahy do Norimberka vznikla zřejmě brzy po založení hradu. Již v roce 1331 získalo město od krále Jana první významnější privilegia. V r. 1675 koupili město Novohradští z Kolovrat, kteří je spojili s nedalekým statkem ve Velkých Dvorcích.

Kdo a kdy postavil v místě přimdského hradu první opevněný objekt, to se již nepodaří zjistit. Údaje, uváděné v kronikách Hájkově, Dalimilově, Kosmově a ve ztracené německé kronice, patří do kategorie bájí. Podle nich zde postavil dřevěný hrad v r. 925 hrabě Altenburg, aby sem později přivedl unesenou dceru císaře. Když jim později císař odpustil a mladá dvojice odešla na císařský dvůr, hrad na vrcholku Přimdy osiřel.

Více informací najdete na http://hrad.primda.cz/

 

Článek byl zobrazen 1 229 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA