Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Klenov – bývalý skalní hrad

Zřícenina moravského hradu Klenov se rozkládá na vrcholu Klenov v okrese Vsetín. Zbytky středověkého hradu nesly v historii zřejmě také jméno Vreuntspergk. Vzhledem k faktu, že dosud nebyly nalezeny žádné listiny vztahující se k této lokalitě, je původ hradu nejasný.

Předpokládá se, že se jedná o bývalý templářský hrad Freundsberg, který v roce 1308 přijal od templářského mistra Ekkona do nájmu Vok I. z Kravař. Celý hrad s panstvím Vsetín si totiž rod pánů z Kravař podržel i po další generace. Archeologické bádání zatím nepřineslo důkazy, které by tento předpoklad vyvrátily nebo potvrdily, případně dohady a pochybnosti jiným způsobem vyjasnily.

V dostupných písemných zdrojích není o opevněném sídle na Klenově žádná zmínka, ale samotné oblasti se nepřímo dotýkají dvě zpráva pocházející z přelomu 13. a 14. století. V listině z roku 1297 se píše, že Protiva z Doubravice získal od krále blíže neurčené statky ležící po obou březích řeky Bečvy, které pak následně daroval templářskému mistru Ekkovi. Rozhodně důležitější je však text listiny z roku 1308, na jejímž základě Vok z Kravař potvrzuje, že přijímá od mistra templářů Ekka do nájmu na 31 let statek – „oppidum Setteinz cum castro Vrentsperkg“, což je městečko Vsetín s hradem Freundsberkem.

Dokud se nepodaří najít pozůstatky jiného středověkého hradu v blízkosti Vsetína, jsou domněnky oprávněné, že opevněný hrádek na Klenově je seriózní kandidát na jméno Vreutspergk (Freundsberk).

Klenov patří ke skupině hradů, pro něž se užívá označení skalní hrady. Tento typ hradů byl v minulosti pro nepřístupnost terénu využíván z hlediska obrany. Hrad je přímo vázán na tvar terénu daný skalním podložím. Drobné terénní náznaky bývalého skalního strážního hradu jsou patrné na vrcholu beskydského kopce Klenov, který je znám také pod lidovým názvem Zámčisko. Vrchol kopce (678 m) tvoří seskupení skal s dominantní skálou pojmenovanou Havránka.

Nejsnadnější cesta na hrad vede od hráze přehrady Bystřička (asi 2,5 km), odkud vede až do sedla těsně pod vrcholem Klenova modrá TZ.

Článek byl zobrazen 1 501 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA