Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Renesanční zámek Krásný Dvůr bývá kulisou filmových pohádek

Pečlivě udržovaný zámek Krásný Dvůr obklopený francouzskou zahradou a rozsáhlým anglickým parkem s řadou romantických staveb výletníci najdou na okraji obce Krásný Dvůr nedaleko Podbořan v okrese Louny. Návštěvníky čeká v zámku neobvyklá sbírka 42 barokních psích portrétů a v zahradě jedna z našich nejstarších rozhleden ve stylu novogotického altánu.

Zámecké interiéry a exteriéry parku v Krásném Dvoře se zalíbily i filmařům, neboť se zde natáčely například filmy Konec starých časů či Jak básníkům chutná život a několik pohádek.

Objekt zámku Krásný Dvůr nese výrazný vliv francouzského stavitelství. Současná podoba barokního zámku vznikla přestavbou renesanční a původně gotické tvrze. Nejstarší dochované písemné zdroje popisují Krásný Dvůr jako ves se dvěma tvrzemi a dvěma mlýny, které vznikly pravděpodobně koncem 13. století.


Foto: novogotická rozhledna

V 16. století jednu z tvrzí nechal přestavět na renesanční sídlo Jan Mašťovský z Kolovrat. Renesanční panský dům vznikl někdy před rokem 1573. Po bitvě na Bílé hoře získal Krásný Dvůr jako konfiskát Václav Michna z Vacínova, který objekt prodal Heřmanu Černínovi z Chudenic, jemuž však sloužil jen jako sýpka.

Znovuzrození se Krásný Dvůr dočkal v době, kdy jej měl v držení František Josef Černín. V roce 1719 pověřil tehdejší vlastník – hrabě Černín svého architekta Františka Maxmiliána Kaňku vypracováním plánu, podle něhož pak byla stavba zámku do roku 1724 provedena. V roce 1720-25 proběhly hlavní stavební práce, při níž byla tvrz přestavěna na barokní zámek ve francouzském stylu. Došlo také k podstatnému rozšíření hlavního zámeckého sálu. Zámecká kaple se dočkala obnovy v roce 1723.

Koncem 18. století v letech 1788 až 1793 se o další stavební zásahy do okolí panství a především parku zasloužil Jan Rudolf Černín, který se nechal ovlivnit anglickou módou. Jan R. Černín nechal rozšířit zámeckou kapli, přistavět dvě nová schodiště a zejména proměnit oboru v cenný anglický park s ozdobnými stavbami podle projektu zahradního architekta Rudolfa Födische, který byl první svého druhu v Čechách.


Foto: Krásný Dvůr

Zahradník Födisch vytvořil po studijním pobytu v Anglii na Leskovském potoce důmyslný vodní systém napájející pět rybníků a umělý vodopád. Tato osa dnes vytváří spolu s mohutnými stromy původního osázení základ jedinečného parku. V parku se nachází na volných travnatých plochách ještě množství různých romantických stavbiček jako je například kruhový chrámek, letohrádek ve stylu Ludvíka XVI., klasicistní Panův templ aj. Mezi četné obdivovatele parku patřil i J. W. Goethe, k jehož poctě získal své jméno jeden z pavilonů.

Až do druhé světové války měl zámek v držení rod Černínů, v průběhu války byl Krásný Dvůr využíván jako rekreační sídlo pro vysoké představitele třetí říše. Od roku 1945 je zámek majetkem ČR.

V současnosti je v zámku návštěvnické veřejnosti zpřístupněno 18 místností a chodbové galerie. Prohlídková trasa zahrnuje zámecké historické interiéry s dobovým zařízením, sbírkami skla, obrazů, hodin a řadu dalších uměleckých předmětů. V prostorách zámku se nachází původní nábytek, významná knihovna, sbírka porcelánu z 18. století a mnoho dalších dobových zařízení a předmětů. Obdivuhodná je Černínská sbírka obsahující soubor barokních obrazů plemen psů od P. V. Bergera.

Informace pro návštěvníky
Do zámku i parku je bezbariérový přístup. Přístup do parku i od Brodů (ze západu), po zelené značce od Podbořan, která prochází až k do obce a k nádraží. Parkem vedou čtyři značené okruhy k jednotlivým stavbám. Vstup do parku je volný, neomezený ročním či denním obdobím. Možnost placeného parkování se nachází na parkovišti u silnice Podbořany - Krásný Dvůr. Železniční zastávka je asi 500 m od vchodu do parku, autobusové spojení zejména ve volných dnech je minimální.

-ar-

Předchozí články z České republiky:
Beltine forest hotel resort, relaxace v Beskydech
Lednicko-valtický areál a Pálava
Milotice - krojované hody s věncem
Hotel Prestige - příjemný pobyt ve Znojmě
Statek Bernard - centrum tradičních řemesel
V Písku nejen za Cipískem a Švejkem
Bečov nad Teplou ukrývá výjimečnou zlatnickou památku

Článek byl zobrazen 8 401 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA