Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Archeopark Chotěbuz

V části obce Chotěbuz-Podobora se nachází hradisko vybudované v hluboké minulosti lidem lužických popelnicových polí, které se datuje do období 800 až 750 let před n. l. Mnohem později přibližně v období od půlky 8. až do 11. století v těchto místech sídlili Slované. V současné době je areál hradiště chráněn jako archeopark.

Archeologická lokalita Chotěbuz-Podobora je jednou z nejvýznamnějších pravěkých a raně středověkých památek Těšínského Slezska. K nejvýraznějším památkám z první fáze osídlení patří například korálky ze skelné pasty, železné sekery a tuhovaná keramika.

Druhá fáze osídlení spadá do období slovanského. Důkazem jsou archeologické nálezy vykopané při dlouholetých výzkumech. Jedná se zejména o výbavu jízdních bojovníků nebo zbraně dosvědčující násilný zánik hradiska – například sekery, nože a hroty šípů. Pozoruhodné je také železné pouto, patrně používané při obchodu s otroky. Obchodní kontakty obyvatel hradiska dosvědčuje nález mince uherského krále Štěpána. Nalezené předměty vypovídají o historii tohoto unikátního hradiska postaveného již v době železné a alespoň malinko poodhalují roušku tajemství, jež skrývají útroby naší země.

V současnosti je v této lokalitě budován Archeopark, který má za úkol přiblížit návštěvníkům život raně středověkého hradiska. Jeho součástí jsou rekonstrukce nejen fortifikačních objektů, ale i obytných staveb. Výletníci tak zde získají možnost nahlédnout do každodenního života našich předků.

Národní kulturní památka, v jejímž prostoru stále probíhá systematický archeologický výzkum, je prostor, kde není možný volný pohyb osob. Do doby ukončení výstavby didaktického centra s technickým zázemím na tzv. předhradí nebude u Archeoparku zajištěna možnost občerstvení, použití WC apod. Pro občerstvení poslouží návštěvníkům restaurace Rybí dům, vzdálená přibližně 150 m.

Fotografování a filmování v areálu Archeoparku stojí 30 korun. Na místě je možno zakoupit pohledy, turistické známky, dřevěné pohlednice a drobné předměty. Bezbariérový přístup je plánován při realizaci dostavby 2. části Archeoparku.

Archeopark najdou turisté severozápadně od osady Podobora u východního okraje Louckého lesa. Do zmíněné osady vede značená cyklostezka a zelená TZ. Místo je celoročně dostupné i autem. Příjezd k Archeoparku autem je v současné době možný po silnici, odbočující z hlavního tahu z Českého Těšína na Karvinou za obcí Chotěbuz vlevo. Turisté, kteří přijedou vlakem, musí vysednout ve stanici ČD Chotěbuz, odkud je to k Archeoparku asi 1 km (10 min. chůze). Cesta od nádraží je značena oranžovými šipkami na cestě a bílými a růžovými šipkami na sloupech.

Provoz Archeoparku je zatím zkušební a po dobu jeho výstavby až do doby realizace výukového a technického zázemí je následující:
Květen, červen, září, říjen - od úterý do pátku pouze na objednávku, v sobotu a v neděli od 9 - 17 bez objednávek.

Červenec a srpen - od úterý do neděle od 9 - 17 hod., bez objednávek. Vstup každou celou hodinu, poslední v 16 hodin.

Článek byl zobrazen 971 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA