Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kostel sv. Petra z Alkantary - česká Pisa v Karviné

Kostel sv. Petra z Alkantary je známý jako česká Pisa v Karviné. Zřetelně viditelné sešikmení kostela je způsobeno těžbou uhlí pod tímto kostelem během minulého století. To mělo za následek pokles půdy o 36 metrů. Ojedinělá regionální rarita byla zařazena do České knihy rekordů a kuriozit jako nejšikmější kostel v Česku.

Kostel je skutečným unikátem a pro své návštěvníky velmi lákavou turistickou atrakcí.  V současné době je nakloněný barokní kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech vyhledávaným lákadlem nejen pro turisty z naší republiky, ale i ze zahraničí. Ke kostelu již zavítali návštěvníci z Německa, Austrálie a daleké Kanady.

Mnozí návštěvníci si chtějí na vlastní kůži vyzkoušet zvláštní pocit, kdy stojíte na rovné zemi a stěny kolem dokola doslova padají. Nechtějí si nechat ujít příležitost vyfotit se vedle tohoto pozoruhodného českého unikátu. Zajímají se nejen o zvláštní osud kostela a jeho historii, ale také o samotné město. Šikmý kostel se nachází v okrajové části města Karviné. Původně byla tato nynější část Karviná-Doly samostatným městem.

Kostel sv. Petra z Alkantary byl postaven v roce 1736 v barokním slohu. Tehdy jej nechal postavit na místě původního dřevěného kostela svatého Martina, zmiňovaného již v roce 1447, zdejší šlechtic František Wilhelm Larisch. Protože svatému Martinovi bylo v Těšínském Slezsku zasvěceno už několik kostelů, byl jako patron nového kostela vybrán svatý Petr z Alkantary. V interiéru kostela se dodnes nachází stále používaná kamenná křtitelnice z 15. století.

Výjimečnost kostela spočívá nejen v jeho historické hodnotě, ale zejména v okolnostech, které stavbu postihly a natrvalo poznamenaly. Pod kostelem bylo vytěženo 27 slojí černého uhlí. Kostel se díky těmto důlním jevům silně naklonil, a to o 6,8 stupňů na jih. Kostelu hrozilo zřícení a ještě počátkem 90. let minulého století byl kostel určen k demolici. Naštěstí proběhla v letech 1994-1995 generální oprava objektu a kostel se opět zaskvěl v plné kráse. Okolí kostela je dnes pěkně upraveno v přírodně krajinářském stylu a kostel je opět přístupný veřejnosti.

Tento svatostánek je významný také z hlediska duchovního a má své nezastupitelné místo pro celou řadu věřících, kteří se sem rádi vracejí. Bohoslužby se zde konají pravidelně každou neděli a svátek v 9,30 hod. Mše bývají v českém i polském jazyce.

Kontakt na duchovní správu kostela:
Římskokatolická farnost Karviná-Doly, Pivovarská 2
733 01 Karviná-Fryštát
tel.: +420 596 314 455

Na uvedeném telefonním čísle je možné domluvit si s panem farářem skupinové prohlídky kostela s výkladem.

Článek byl zobrazen 1 352 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA