Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Divadelní společnost Petra Bezruče

Po 2. světové válce zůstalo v Ostravě jen jedno české divadlo a doba nazrála tomu, aby byla vybudována nová divadelní scéna, která by měla odlišný repertoár než klasické kamenné divadlo. Proto už v roce 1945 vznikla nová scéna, která se orientovala převážně na mladého diváka.

Od roku 1948 se z původního divadélka Kytice a později Divadla mladých stalo Městské divadlo mladých a od roku 1957 pak Divadlo Petra Bezruče. Svým posláním však stále zůstávalo a zůstává - divadlem mladých.

Přímo historický význam měl pro tuto scénu rok 1959, kdy zde nastoupil absolventský ročník pražské DAMU s režisérem Janem Kačerem a herci Ninou Divíškou, Petrem Čapkem a řadou dalších. Tato éra byla pro divadlo neopakovatelná, nebo tzv. Kačerovci se orientovali na avantgardní divadelní proudy, vznikaly náročné inscenace pro mládež a divadlo si zanedlouho vydobylo uznání v celostátním měřítku. V této době Divadlo Petra Bezruče dalece přesáhlo oblast svého působení, neboť hostovalo v Benátkách, Bukurešti, Katovicích i ve Volgogradu a v Drážďanech.

Po roce 1990 se Divadlo Petra Bezruče osamostatnilo a přešlo z divadla Domu kultury Vítkovic do prostor nedaleké divadelní budovy „Blaník“. V průběhu 90. let minulého století se Divadelní společnost Petra Bezruče opět dostala do předních řad českých divadel. Na jevišti nabízí divákům zajímavý repertoár od klasiky až po současné autory. Hraje se v inscenacích nabitých invenčními nápady a skvělými hereckými výkony, které oslovují nejen mladou generaci, ale i diváky středního věku.

Divadlo pořádá už řadu let pravidelné přehlídky českých činoherních scén, které jsou vynikající příležitostí ke srovnání úrovně jednotlivých divadel. Na scéně Divadla Petra Bezruče získávají první herecké příležitosti mladí absolventi hereckých škol, především ostravské Janáčkovy konzervatoře. Řada umělců, kteří touto scénou v minulosti prošli, se později zařadilo k předním osobnostem českého divadelního umění.

Diváci nových přestavení Divadla Petra Bezruče se určitě mohou těšit na pozoruhodné zpracování klasických titulů i nekonformní pojetí témat jako je rodina a pokolení nebo otevírající staronové generační konflikty s notnou dávkou vtipu a nadsázky.

Divadelní společnost Petra Bezruče sídlí na ulici 28. října v Ostravě v divadelní budově hned vedle Kulturního domu pracujících města Ostravy.

Více se dovíte na internetových stránkách www.bezruci.cz.

Článek byl zobrazen 1 110 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA