Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní přírodní památka Landek

Národní přírodní památka Landek je vrch nad soutokem řek Odry a Ostravice na území Ostravy-Petřkovic. Že měli na vrchu Landek přibližně před 25 tisíci lety svá tábořiště lovci mamutů, dokládají četné archeologické nálezy. Světoznámou lokalitu učinil z tohoto místa nález Landecké Venuše z krevele, která bývá též nazývána Petřkovická Venuše.

Evropsky i světově významná archeologická i geologická lokalita Landek u Petřkovic je zalesněný kopec ležící ve slezské části města Ostravy, kterou je možné srovnat se známými kopci jako je třeba Říp nebo Blaník. Landek je unikátní památkou na paleolitické osídlení střední Evropy s tábořištěm lovců mamutů a mladších kultur, které zde bylo objeveno v roce 1924. Landecká Venuše (46 milimetrů vysoké torzo ženy vyřezané z krevele) je patrně jediná známá štíhlá paleolitická Venuše v Evropě. Vyznačuje se štíhlými téměř moderními liniemi a je nádhernou ukázkou pravěkého umění. Její kopii si zájemci mohou prohlédnout v Ostravském muzeu na Masarykově náměstí v Ostravě.

Tato významná archeologická oblast odkrývá pravěkou minulost, kdy lovci mamutů jako první na světě začali používat uhlí jako palivo. Místní velkou přírodní raritou a vzácností jsou příčné uhelné sloje vycházející až na povrch terénu. Vrch Landek je typický svými výchozy uhelných slojí na povrch. Jde o tzv. karbonské sedimenty, jejichž stáří je odhadováno kolem 320 miliónů let.

Na tomto území roste velmi hodnotná vegetace, neboť některé exempláře buků jsou staré vice než 150 let. V těchto místech je zaznamenán dokonce výskyt teplomilnějších rostlin. V celém areálu této přírodní památky je pro návštěvníky připravena přírodovědná naučná stezka s řadou zajímavostí o historii, přírodě i geologii Landeku.

V 8. stol. bylo na Landeku slovanské hradiště a 400 let později pevný středověký hrad. V té době stál na Landeku hrad opavských knížat, který však byl v průběhu husitských válek pobořen. Hrad byl už v roce 1518 uváděn jako pouhá sutina. Dnes je přístup k hradu Landek značen zelenou turistickou značkou z jižního konce Ludgeřovic. Na vrcholu Landeku stojí dřevěná rozhledna, odkud je pěkný výhled na Ostravu i Beskydy.

V současnosti sídlí na úpatí kopce Landek skanzen Hornického muzea OKD, které zahrnuje také důl Anselm, což je na Ostravsku nejstarší důl. Unikátní muzeum bylo otevřeno 4. prosince 1993 na svátek svaté Barbory – patronky horníků a můžete si zde prohlédnout expozici o historii osídlení Landeku, nebo oblíbenou rekonstrukci sídliště lovců mamutů či povrchovou expozici důlních strojů a zařízení a řadu dalších zajímavostí.

Landek je vyhledávaným ostravským sportovním a rekreačním areálem. Je tu k dispozici hřiště na plážový volejbal, čtyři tenisové kurty s umělým povrchem a můžete si tu zahrát bowling. Nachází se zde také cyklokrosová dráha, dětský koutek a lanové centrum. Vodácké centrum Landek poskytuje možnost projet se na loďkách na slepém rameni řeky Odry. Celý sportovně-rekreační areál je přístupný denně po celý rok.

Landekem vede i cyklistická stezka, která je součástí známé „Jantarové cesty“ a napojuje se na síť cyklotras Moravy, Slezka i Polska. Na Landeku se nachází stylová hornická restaurace Harenda u Barborky, kde si návštěvními mohou pochutnat na některé z tradičních hornických specialit.

Článek byl zobrazen 1 424 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA