Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostravská Katedrála Božského Spasitele

Katedrála Božského spasitele v Ostravě je hlavním kostelem ostravsko-opavské diecéze, která stojí uprostřed náměstí Msgre. Šrámka ve čtvrti Moravská Ostrava, jen pár kroků od centrálního Masarykova náměstí. Druhý největší kostel na Moravě nesl dříve název bazilika Božského spasitele. Katedrálním kostelem je od zřízení ostravsko-opavské diecéze.

V květnu 1996 papež Jan Pavel II. založil Ostravsko-opavskou diecézi, a proto byla 1. září téhož roku původní bazilika povýšena na katedrálu. Trojlodní chrám s dvěma věžemi vysokými 67 metrů byl v letech 1883-89 vybudován podle projektu kníže-arcibiskupského diecézního architekta Gustava Meretty.

Po velehradské bazilice druhý největší svatostánek na Moravě dokáže pojmout až čtyři tisíce osob. Trojlodní novorenesanční bazilika má mohutné průčelí s rozměrným schodištěm. Hlavní loď je 14 metrů široká, 22 metrů vysoká a boční lodi jsou vysoké 10 metrů a široké 7 metrů.

Autorem interiérového projektu byl vídeňský architekt Max von Ferstel, který vypracoval návrhy vnitřního zdobení chrámu. Pod jeho dohledem byl vyroben hlavní oltář, kazatelna, křtitelnice, vzory kostelních lavic a podle jeho vlastních plánů byly zhotoveny varhany, zpovědnice a mřížové zábradlí pro přijímání. Ve výšce bočních lodí se nachází trojdílná římsa nesená 12 stojícími pískovcovými sloupy s jónskými hlavicemi. Klenba hlavní lodi je dělena pilastry s korintskými hlavicemi. Nad hlavním oltářem je fresková malba "Klanění beránkovi" od ostravského malíře J. Stalmacha.

Největší zvon baziliky je Salvátor, který je umístěn ve východní věži, má průměr 164 cm a váží 2 446 kg. Zvon byl ulit 1888 ve Vídni firmou Bratři Gössnerovi. V západní věži se pak nacházejí ostatní tři zvony: Cyril a Metoděj s průměrem 128 cm a váhou 1 194 kg, Prokop (109 cm, 724 kg) a Florian (92 cm, 435 kg).

V roce 1998 byly v prostorách katedrály instalovány nádherné nebarokní varhany z dílny krnovského varhanáře Václava Smolky. V chrámu se často pořádají koncerty a zážitek z nich je umocněn atmosférou, kterou dokážou nabídnout jen církevní prostory.

Katedrálu Božského Spasitele obklopují budovy dnešní Ostravské university, fary, bývalé kavárny Fenix, domu Sokola a Divadla Jiřího Myrona v bývalém Českém Národním domě. Chcete-li vidět průčelí katedrály z nezvyklého úhlu, zajděte si do divadelního klubu Divadla Jiřího Myrona, z jehož oken můžete vidět jeden z nejkrásnějších pohledů na tuto památku sakrálního stavitelství.

Katedrála je otevřená v době konání bohoslužeb od pondělí do čtvrtka v 7.30 hod. a v 18 hodin, v pátek v 7.30 a v 17 hodin (pro děti a mládež), v sobotu v 18 hodin a v neděli v časech: 7.30 hod., 9.30 hod. (pro rodiny s dětmi) a v 19 hodin. Ke svatostánku se návštěvníci dostanou tramvají č. 1, 2, 4, 8 a 12 (stanice „Elektra“).

Článek byl zobrazen 1 119 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA