Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bezděz

Královský hrad Bezděz, založený roku 1264 Přemyslem Otakarem II., je jednou z našich nejvýznamnějších gotických památek. V 19. století hrad několikrát navštívil i slavný romantický básník a spisovatel Karel Hynek Mácha.

Hrad Bezděz je významnou stavební památkou. V roce 1978 prohlášena Národní kulturní památkou, která je zapsána do dějin českého národa osudy svých držitelů. Návštěvníci si mohou prohlédnout královský palác s unikátní kaplí a množstvím gotických architektonických detailů, purkrabský palác i další části hradu. Přístupná je také Velká věž s rytířskou síní v nejvyšším podlaží a s jedinečnou vyhlídkou na široké okolí.

Král „železný a zlatý“ – Přemysl Otakar II. se snažil stavbou nedobytných hradů a zakládáním královských měst upevnit moc proti šlechtě. Pevný kamenný hrad Bezděz nechal vystavět český král pravděpodobně v 60. letech 13. století na obranu obchodní cesty a proti rozpínavosti sousedních rodů. Na rozdíl od jiných hradů byl Bezděz postaven v krátké době celý najednou, bez postupných přístaveb a ani pozdější staletí nezasáhla do jeho vzhledu. Jelikož se povedlo hrad dokončit v relativně krátkém čase, představuje jednotný sloh, a to vyspělou ranou gotiku.

Roku 1279 zde byl vězněn kralevic Václav II. se svou matkou Kunhutou. V roce 1350 byl vydán Karlem IV. zákaz oddělení hradu od královských držav, ale to porušil už jeho syn Václav IV. Po bitvě na Bílé Hoře byl hrad v majetku Albrechta z Valdštejna, který jej přebudoval na klášter, pak obsazen Švédy a od roku 1662 až do zrušení kláštera Josefem II. zde žilo několik mnichů.

Bezděz patří k nejzajímavějším hradům v Česku. Jako jeden z mála se dochoval v původní, čisté podobě. Neprošel přestavbou na romantické letní sídlo ani nebyl zbořen jako jiné neméně slavné hrady. I proto se na něm zachovala vzácná raně gotická hradní kaple a křížová cesta, kterou lemuje mnoho kapliček. Z věže Bezdězu, která měří 34 metrů, je nádherný výhled do kraje.

Bezděz je opředen mnoha tajemstvími. Říká se, že zde mniši ukryli poklad. Tuto pověst si vyposlechl i Bedřich Smetana, který na její námět vytvořil operu Tajemství. Další legenda vypráví příběh o tajemné chodbě. Tou měla utíkat do vesnice Kunhuta se synem Václavem, pro které se stal hrad nedobrovolným vězením.

Pozoruhodná historie a tajemná silueta královského hradu, učarovaly před staletími řadě umělců. Mnohokráte Bezděz malovali malíři, stejně tak ho opěvovali básníci a oslavovali spisovatelé. Nádherná dominanta kraje se stala podkladem pro mnoho malířů. Josef Mánes, Alois Bubák, Cína Jelínek či Hugo Ullich – všichni se nechali unést krásou „krále hradů“ a navždy jej zvěčnili na svých obrazech.

Magický hrad Bezděz neustále ožívá kostýmovanými průvody, divadly a středověkými veselkami. Slavný Máj vznikl také ve zdejším kraji. Za svého života se vydal Mácha na Bezděz celkem šestkrát. Tento hrad pro něj vždy symbolizoval tajemno a nadpřirozeno. Okolní kraj ovlivnil Máchův život i celé jeho dílo. Mácha k tomuto místu neodmyslitelně patří, na hradě má památku ve formě památeční desky a v nedalekých Doksech dokonce najdete jeho muzeum.

Návštěvní doba
Duben: víkendy a svátek od 10 – 16.30 hod.
Říjen: víkendy a svátek od 9 – 15.30 hod.
Květen – září: denně mimo pondělí od 9 do 16.30 hod.

Informace o vstupném: http://www.hrad-bezdez.eu/vstupne-1/  

Další zajímavé informace najdete na http://www.hrad-bezdez.eu/

Článek byl zobrazen 1 166 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA