Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vodní hrad Lipý

Vodní hrad Lipý je jedna z dominant severočeského města Česká Lípa. Zříceniny hradu Lipý jsou dobře viditelné ze silniční estakády procházející městem Česká Lípa - silnice Nový Bor - Doksy. Vodní hrad vznikl jako sídlo Ronovců ve 2. polovině 13. století. Založil jej roku 1277 Chval z rodu Rohovců.

Říkalo se mu vodní, protože kdysi stával na ostrově. Řeka Ploučnice tady vytvořila poměrně malebná zákoutí. To všechno zmizelo, v současné době je hrad na suchu, i když je ta voda schovaná pod zemí. Je tady několik zajímavostí. Hlavně gotická sklepení, která jsou mistrovskou ukázkou našich předků.

Vodní hrad Lipý byl založen ve 13. století a  do současnosti se z něho dochovala pouze část hradní zdi a dvě gotické brány. Nejznámějším držitelem byl Jindřich z Lipé. V 16.století byl vodní hrad přestavěn na renesanční zámek s dvoupatrovým palácem pokrytým psaníčkovým grafitem. Za Kouniců r.1681 byl již pustý. Roku 1820 zámek definitivně vyhořel. V 90. letech min. stol. zde byl zahájen archeologický průzkum a zbytky byly zakonzervovány.

Během 90. let 20. století proběhla rekonstrukce pozůstatků hradu, od června roku 2003 je hrad přístupný veřejnosti, pro kterou je připraven prohlídkový okruh v prostorách východní brány s expozicí seznamující návštěvníky s podobou hradu a životem na tomto sídle od 18. do 20. století. V 19. století sloužil jako divadlo, zvonařská dílna a rafinerie cukru. V roce 1957 byl odstřelen hradní palác.

Ve východním křídle hradu je umístěna stálá expozice, která má dílčím způsobem připomenout nejenom dobu cukrovaru, ale i existenci židovské menšiny ve městě a její přínos pro českolipskou komunitu. V zrestaurovaných prostorách východní brány tak může návštěvník získat představu, jak vypadaly místnosti v 19. století, kdy je využíval ředitel cukrovaru, který v té době v areálu byl.

Velké oblibě veřejnosti se těší již tradiční akce na hradě, jako jsou Pašijové hry nebo Slavnost ku poctě patronů města sv. Petra a Pavla.

Návštěvní doba
Květen – září: středa až pondělí mimo úterý od 9 – 12 hod., od 13 – 18 hod.
Návštěva v říjnu – dubnu po domluvě s kastelánem.

Vstupné plné: 40 Kč
Vstupné zvýhodněné: 20 Kč

 

Článek byl zobrazen 976 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA