Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Hukvaldy

Původně gotický hrad Hukvaldy je postavený na vysokém vrchu nad údolím řeky Ondřejnice a je jednou z největších zřícenin ve střední Evropě a druhou největší na Moravě. Polozřícenina jednoho z největších moravských hradů Hukvaldy jsou zároveň známé skutečností, že se zde narodil hudební skladatel Leoš Janáček (1854 – 1928).

V parku přiléhajícím k hradu najdou návštěvníci ve stínu mohutných buků neobvyklý pomník s liškou na kameni. Na toto místo chodil Janáček pro inspiraci k napsání opery Příhody lišky Bystroušky. Pomníček je vděčným objektem pro fotografování. Liška má zlatý ocásek, kterého se má člověk dotknout a přitom si něco přát. Přání by se mu mělo do roka splnit.

Za zakladatele hradu ze 13. století je považován Arnold z Hückeswagenu, který přišel do Čech z Porýní na žádost Přemysla Otakara I. a stal se majitelem zdejšího novojičínského panství. Novými výzkumy se však přišlo na to, že zakladatelem byl spíše jeden z jeho synů.

Hukvaldský hrad byl vybudován postupně asi od konce 13. století až do poloviny 18. století. Jeho úkolem bylo chránit důležitou obchodní stezku spojující Olomouc s polským Krakovem. Hukvaldy hrály velkou roli jako vojenské a hlavně politické středisko hukvaldského panství.

Opevnění a vynikající strategická poloha se osvědčily i za 30leté války, kdy staré renesanční opevnění nahradily barokní bastiony. Jako vojenská pevnost ztrácel však s rozvojem moderní techniky hrad postupně na významu a stal se pouze sídlem správy hukvaldského panství. Velký požár roku 1762 způsobil rychlou proměnu jedné z největších moravských pevností v mohutnou ruinu, jež se stala v 19. století cílem romantických výletů.

V podzemí hukvaldského hradu a také v přízemních prostorách, které jsou dnes v rozvalinách, podle lidové tradice prý bývala kuchyně, koupel, vedle sklady a věznice, mučírna a obávaná lidomorna. Podle místní lidové tradice hrad získal svoje jméno prostřednictvím místních víl, kterým se říkalo "húkalky". Zjevovaly se v okolních lesích a byly spíše lesními žínkami. Jejich podoba není známa a obdobně jako "lulkyně" na Valašsku vyluzovaly prapodivné zvuky.

Zřícenina hradu Hukvaldy je veřejnosti otevřená. Do hradu se vchází branou prolomenou v šikmé hradební zdi západního bastionu, chránícího vstup spolu s příkopem a nezbytným padacím mostem. Zakonzervované zdivo hradu, které je na několika místech opravené, si mohou milovníci historie prohlédnout samostatně, případně s průvodcem. Návštěvníci se mohou občerstvit v interiéru bašty při pokladně u 2. hradní brány.

K hradu v současnosti vedou dvě cesty. Delší z nich, asfaltová, jde po západním svahu, před plastikou lišky Bystroušky odbočuje doleva a pokračuje nahoru serpentinou po jižním svahu kopce kolem známých buků s obnaženými kořeny. Kratší cesta pak vede po turistické značce po severozápadním svahu. Krátce před vstupem do hradu se obě cesty spojují.

K Hukvaldům minulým neodmyslitelně patřila obora, která byla založena již v roce 1566. Současná obora s překrásnými alejemi dubů, kaštanů a lip, je domovem početného stáda muflonů a daňků. V roce 1999 bylo v oboře sedm buků lesních vyhlášeno za chráněné stromy, které jsou pozoruhodné zejména obnaženým kořenovým systémem s délkou některých kořenů až 8 metrů a také svou mohutností kmenů.

K procházkám dodnes láká rozsáhlá obora, kde nacházel inspiraci i český hudební génius Leoš Janáček, na jehož počest se tu pravidelně koná Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. V prostorách hradu je během roku pestrý program, kdy jsou pořádány rytířské slavnosti, řada divadelních představení a hudebních programů.

Návštěvní doba:
Duben a říjen - víkendy a svátky 9.00 - 16.00

Květen až srpen - denně mimo pondělí 9.00 - 18.00

Září: - denně mimo pondělí 9.00 - 17.00

Prohlídka:
- samostatně nebo s průvodcem
- délka prohlídky 45 minut
- nejvíce 50 osob

Vstupné:
- plné 40 Kč
- snížené 20 Kč

Více informací najdete na http://www.janackovy-hukvaldy.cz/hrad-hukvaldy/z-historie/

Článek byl zobrazen 1 025 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA