Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Žerotínský zámek

Žerotínský zámek, jehož dvě věžičky upoutají každého návštěvníka města, je původně dřevěná tvrz z konce 14. století, která byla mnohokrát přestavována. Žerotínský zámek je nyní sídlem Muzea Novojičínska.

Žerotínský zámek stojí v Novém Jičíně v těsném sousedství náměstí. Park, který jej zčásti obklopuje byl založen již ve druhé polovině 18. stol., kdy byly zasypány valy a příkopy. V první polovině 20. stol. se uvažovalo o demolici zámku, naštěstí k ní nedošlo.

Počátky panského sídla v Novém Jičíně spadají do konce 14. století. Za Voka z Kravař došlo k výstavbě městských hradeb a součástí opevnění se od samotného začátku stal panský kamenný dům, který byl pojat do systému obrany města. Přesnou podobu domu dnes již neznáme. Průzkum však prokázal, že nejstarší částí dnešního zámku byla stará kamenná věž, jejíž zbytky jsou patrné v půdorysu jihozápadního nároží stavby.

Původní opevněný dům ze 14. století byl rozšířen a přestavěn na gotický palác. Do roku 1558 sloužil převážně rezidenčním účelům, avšak po tomto roce již pouze k účelům správním a hospodářským. Původně hrad přestavěný z gotického domu byl v roce 1500 odkoupen Žerotínovými a přestavěn na renesanční zámek. V r. 1577 byl přeměněn na radnici. Za třicetileté války byl značně poničen. Později byl upravován barokně, klasicistně a romanticky.

Zámecké prostory slouží jako okresní vlastivědné muzeum Nového Jičína. V jeho prostorách najdete stálé expozice "Zámecký interiér období biedermeieru", "Malíři dvou staletí" a především "Nechte na hlavě" – expozici pokrývek hlavy vyrobených v místní továrně Tonak. Expozice poskytují přehled o vývoji kloboučnické módy a historie města.

V expozici mohou návštěvníci shlédnout na 600 klobouků, čepic, čepců a přileb z období od počátku 19. století do současnosti. Většina exponátů je součástí vlastní rozsáhlé a ojedinělé sbírky. Mezi vystavenými exponáty jsou i unikátní pokrývky hlavy, mnohdy poprvé představované veřejnosti. Zajímavostí je určitě sbírka klobouků význačných osobností (například A. Jiráska, F. Palackého).

V historických sálech zámku se pořádají také pravidelné muzejní výstavy.

Návštěvní doba
duben – červenec: Út - Pá 8 - 17 h, So, Ne 9 - 15 hod.
srpen - říjen: Út - Pá 8 - 16 h, So, Ne 9 - 15 hod.
listopad - březen: Út - Pá 8 - 16 h, Ne 9 - 15 hod.

Vstupné

Stálé expozice:
Dospělí 50,- Kč, důchodci, invalidé, děti a ostatní slevy 30,- Kč, rodinné 120,- Kč, děti do 6 let zdarma

Výstavy:
Dospělí 30,- Kč, ostatní 10,- Kč, organizované návštěvy předškolních a školních dětí (platí i pro stření školy) na výstavy 10,- Kč

Mimořádné vstupné: mimo otevírací dobu navýšení vstupného o 50 %

Článek byl zobrazen 900 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA