Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Baťův kanál

Historická vodní cesta – Baťův kanál je zajímavou technickou památkou Slovácka. Vnitrozemský průplav Otrokovice-Rohatec vznikl v letech 1936-38 ze dvou nezávislých důvodů. Prvním bylo zlepšení stavu hladiny spodních vod po regulacích Moravy a realizací původní myšlenky o propojení Dunaje, Odry a Labe.

Jedinečná vodní cesta postavená ve 30. letech 20. století původně sloužila pro účely nákladní plavby. Vodní cesta se po roce 1948 dále nerozšiřovala a v současnosti je Baťův kanál využíván pouze jako turistická vodní cesta. Turisté zde tráví dovolenou, víkendové pobyty, případně se jezdí ve volném čase, aby se svezli na lodi a vychutnali tak další zajímavosti okolní přírody přímo z paluby lodi.

Baťův kanál jako turistická vodní cesta nabízí v současné době řadu možností plavby, vodní turistiky i cykloturistiky. Délka Baťova kanálu (od Otrokovic do Sudoměřic) je nyní přibližně 60 km. Některé úseky vedou řekou Moravou, jinde vede uměle vyhloubenými kanálovými úseky. Celkově je splavný od Kroměříže po Hodonín. Na vodní cestě je postaveno na 50 mostů, mnohé jsou unikátní technickou památkou.

Nabídka je skutečně lákavá - poplujete romantickou lužní přírodou, poznáte ptačí rezervace, slovácké víno, vinné sklepy, historická města, naučné stezky i ojedinělé technické památky. Navíc se nabízí možnost spojit plavbu s cyklistikou, a tak svůj pobyt můžete doplnit cyklistickým výletem do Bílých Karpat nebo Chřibů a návštěvou chráněných přírodních lokalit.

Návštěvníci Baťova kanálu si mohou vypůjčit malý motorový člun pro 5 osob, který si řídí sami a proplouvají si tak vodní cestou dle svých představ, nebo si mohou vybrat některou výletní plavbu na velké lodi určené pro větší skupiny osob. Jde většinou o pravidelné lodní linky fungující na určité trase v kratším časovém rozsahu, např. 2 – 4 hodiny. Pro vodácké fajnšmekry jsou určeny vyjížďky na meandry řeky Moravy. Meandry se sjíždí pouze na kanoích, protože je zde malá hloubka a spousta mělčin. Okolní příroda je ale kouzelná a vhodná jak pro stanování a táboření, tak i ke koupání.

Pro vlastníky soukromých lodí je vodní cesta otevřena a v proplouvání kanálem je omezuje jen provoz na plavebních komorách. Samozřejmě všichni turisté musí na vodní cestě dodržovat jistá pravidla. Turisté si mohou vybrat z nabídky jednotlivých půjčoven lodí, kterých je na Baťově kanálu 15. Půjčovny lodí jsou rozmístěny průběžně po celé délce vodní cesty tak, aby měl turista možnost volby. Programy a plavby některých půjčoven na sebe dokonce navazují.

Více aktuální informací najdete na www.batacanal.cz/2007/cz/cesta/index-f.htm

Článek byl zobrazen 1 198 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA