Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Švihov

Hrad Švihov leží v Plzeňském kraji severně od Klatov při silnici do Plzně. Z hlavní silnice musíte odbočit do městečka Švihov. Již z dálky je hrad dobře vidět. Západočeši mají ve svém švihovském „revíru“ nejzachovalejší a zároveň největší vodní hrad v Čechách.

Švihov je nížinný hrad (tyto stavby jsou v Čechách poměrně neobvyklé) s velmi promyšleným vodním opevněním. Nedobytnou stavbu při řece Úhlavě v západočeském Klatovsku, chráněnou vynalézavým systémem vodních příkopů, nechali postavit páni z Rýzmberka, jeden z nejmocnějších šlechtických rodů své doby v Čechách.

Vodnímu hradu Švihov právem náleží unikátní místo mezi fortifikačními stavbami, který byl postaven na přelomu 15. a 16. století na místě bývalé tvrze za účasti stavitele Benedikta Rejta. Postavit dokonale chráněný objekt s důmyslným zařízením schopným v mžiku okolí zaplavit vodou (a to včetně vnitřního nádvoří hradu) a zase ji vypustit, aniž by hrad utrpěl újmu. To si žádalo nejen velkou představivost, ale také značné stavitelské zkušenosti.

Švihov se svým opevňovacím vodním systémem patřil k nejlepším pevnostem své doby. Hrad byl postaven na uměle zbudovaném ostrově, chráněném na severu a západě mlýnským náhonem, na východě řekou a na zbylé ploše rybníky. Jádro hradu tvořilo obdélné nádvoří, kolem něhož byly postaveny dva paláce. Na východě nádvoří uzavírala hradební zeď s baštou a kaplí, na západě pak „schodišťová“ věž.

Celý prostor jako had obtáčela parkánová hradba s věží a čtyřmi nárožními baštami (Bílou, Zelenou, Zlatou, Červenou).Kolem obíhalo předhradí zpevněné baštami a obehnané dalším vodním příkopem, který spolu s několika přilehlými rybníky vytvářely umělý ostrov.

Od 2. poloviny 16. století začal Švihov ztrácet svůj význam nejen jako vojenská pevnost, ale také klesala jeho obliba coby stálého šlechtického sídla; v té době se totiž pomalu ale jistě začínal prosazovat jiný způsob bydlení – v zámcích a městských palácích.

Roku 1598 získal hrad rod Černínů, který jej vlastnil až do konce 2. světové války. Hrad měl ale vcelku velké štěstí, protože po konci třicetileté války (1648) se Švihov ocitl na seznamu hradů, jež měly být na příkaz českého krále a císaře Ferdinanda III. zbořeny.

Hrad nabízí dva prohlídkové okruhy - Hrad a Kuchyně. Celý hrad je návštěvníkům představen jako zabydlený a nabízí tak unikátní ukázku toho, jak se na hradě žilo v době přelomu gotiky a renesance. Pro návštěvníky je připravena i galerie s výstavami v Bílé baště. Interiéry mají návštěvníkovi přiblížit život na hradě v 16. století. V kapli jsou umístěny gotické plastiky, v tanečním sále je instalován malovaný renesanční kazetový strop, součástí prohlídky je také hradní zbrojnice. Ve výstavním sále jsou periodické historické expozice. V předhradí je spolu s pokladnou nově přestavěn prostor bývalé stáje na výstavní sál.

Návštěvní doba a ceník: http://www.hradsvihov.cz/oteviracka.html

Více informací najdete na http://www.hradsvihov.cz/

Článek byl zobrazen 1 376 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA