Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Velhartice

Krásnou ukázkou originálního českého gotického hradu je státní hrad Velhartice. Můžeme jej nalézt na půl cesty mezi městy Klatovy a Sušicí, na skalním ostrohu obtékaném říčkou Pstružnou. Hrad byl založen mezi roky 1290 - 1310, jako rodové sídlo pánů z Velhartic. Stavbu započal Bohumil z Budětic, pokračoval Bušek starší a jeho syn Bušek mladší z Velhartic, oba oblíbení a věrní komorníci krále a císaře Karla IV.

Hrad patří k dispozičně ojedinělým dílům české hradní architektury a jeho dominanty tvoří zříceniny starého gotického paláce Rajského domu s protější věží Putnou. Rajský dům byl z ochranných důvodů postaven o půdorysu ve tvaru písmene D.

Roku 1627 byl k Rajskému domu připojen pozdně renesanční zámecký palác, který nese název  po svém staviteli Huertovo křídlo. Druhý palác na jižní straně skalního ostrohu splynul při přestavbách v 17. století se zámeckou částí Velhartic tzv. Huertovým křídlem. Obě části jsou propojeny mohutným kamenným mostem se čtyřmi lomenými oblouky.

Takto řešený kamenný most, jako spojení obranných systémů hradu, je ve střední Evropě ojedinělý. Most je dlouhý 32 m, široký 3 m a vysoký necelých 10 m. Nesou jej čtyři masivní pilíře s lomenými oblouky.  Zajímavostí tohoto mostu je, že nedoléhá ani k jedné budově, budovy byly spojeny dřevěnými padacími můstky, což bylo součástí obranných opatření. Z mostu vedly jak do Rajského paláce, tak do hranolovité věže, od minulého století zvané "Putna", padací můstky.

V 17. století provedl Martin de Hoeff Huerta rozsáhlou přestavbu hradu za účelem jeho zpohodlnění. Takto vznikl pozdně renesanční palác mezi původním hradním Rajským palácem a jižním palácem. Při této přestavbě bylo mnoho vnitřních hradních zdí pobořeno a vzniklo mnoho zásypů, které změnily původní hradní komunikace.

Od druhé poloviny 17.století začal hrad postupně upadat. Dnes je zřícenina významnou památkou opevňovací techniky 14. století. Její dominantou je věž zvaná Putna, která stojí nad hlavní bránou hradu.

Návštěvní doba
Hrad Velhartice lze navštívit v dubnu a říjnu pouze o víkendech a svátcích a v květnu až září každý den kromě pondělí.

duben: sobota, neděle 9 - 12 hod., 13 - 16 hod.
květen: denně kromě pondělí 9 - 12 hod., 13  - 17 hod.
červen - srpen: denně kromě pondělí 9 - 18 hod.
září: denně kromě pondělí 9 - 12 hod., 13 - 17 hod.
říjen: sobota, neděle 9 - 12 hod., 13 - 16 hod.

Vstupné – ceníky: http://www.hradvelhartice.cz/cz/ceniky  

Více informací najdete na http://www.hradvelhartice.cz/

 

Článek byl zobrazen 1 259 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA