Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Duchcov

Dominantou Duchcova je barokní zámek, který dal v letech 1675 - 1685 vystavět Jan Bedřich z Valdštejna na místě staršího renesančního sídla Lobkoviců. Rozlehlý komplex barokního zámku Duchcov včetně kostela a parku se nachází přímo na duchcovském náměstí.

První zpráva o městečku Duchcově, tehdy Hrabišíně, je zaznamenána v listině papeže Inocence III. z r. 1207. Z původního hrabišického dvorce se stalo středověké panské sídlo hradního typu a později renesanční zámek (architekt A. Avostalis), přestavovaný nejprve barokně (architekt G. Mathey) a v letech 1812 - 1818 klasicistně.

Původně středověký městský hrad, těžce poškozený za husitských válek, za svoji dnešní podobu vděčí mocnému rodu pánů z Valdštejna, kteří jej vlastnili bezmála tři sta let. Zámek v Duchcově je trojkřídlá barokní budova, jejíž boční křídla jsou na konci rozšířena krátkými přístavbami. Proti náměstí na východě je čestný dvůr zámku vymezen zdí s mřížemi, zdobenou čtyřmi sochami s mytologickými tématy z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

Duchcov snad nejvíce proslavil pobyt Giacoma Casanovy (1785 – 1798), který na zámku sloužil na sklonku svého bouřlivého života jako knihovník a také zde zemřel a je pochován. Na zámku však pobýval i Johan Wolfgang Goethe, Friedrich Schiller, Ludwig van Beehoven, Fryderik Chopin, Josef Haydn a Wolfgang Amadeus Mozart.

Poslední majitelé, Valdštejnové, jej na počátku 20. století prodali Československému státu. Návštěvníky určitě zaujme velký sál s rodovou galerií a freskou V.V. Reinera, pokoje zámeckého služebnictva a jediné muzeum G. Casanovy.

Z prohlídkových prostor můžete navštívit slavnostní schodiště, Valdštejnský sál s rodovou galerií a monumentální freskou V.V. Reinera, klasicistní chodbu s expozicí grafiky 17. a 18. století, Biliárový sál, pokoje Valdštejnského služebnictva z poslední třetiny 18. století, Pařížský salonek a knihovna. Atraktivní expozicí je byt Giacoma Casanovy (pracovna a ložnice), který na Duchcově prožil posledních 13 let svého života jako knihovník.

Otvírací doba v sezoně:
duben: středa-neděle 9.00-16.00 (poslední skupina v 15.00)
květen: úterý-neděle  9.00-17.00 (poslední skupina v 16.00)
červen-srpen: úterý-neděle  9.00-18.00 (poslední skupina v 17.00)
září: úterý-neděle  9.00-17.00 (poslední skupina v 16.00)
říjen: středa-neděle 9.00-16.00(poslední skupina v 15.00)

Vstup do Knížecí zahrady je volný, otvírací doba je stejná, jako v zámeckých expozicích. Pejskové, ani jiná zvířátka nemají vstup do celého zámeckého areálu povolen. O Velikonocích a státních svátcích otevřeno, o Vánocích a na Nový rok zavřeno. Bezbariérový přístup pouze na nádvoří a do expozic v přízemí zámku.

Informace o vstupném: http://www.zamek-duchcov.cz/vstupne/

Více informací najdete na http://www.zamek-duchcov.cz/

Článek byl zobrazen 857 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA