Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Moravský Kras

Moravský kras patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve Střední Evropě. Je tvořen silně zkrasovělými devonskými vápenci.

Na ploše 100 km2 jsou vyvinuty povrchové i podzemní krasové jevy. V celém území je známo více jak 1000 jeskyní. Čtyři z nich jsou zpřístupněny pro veřejnost. V zájmu zachování tohoto jedinečného fenoménu bylo území Moravského krasu již v roce 1956 vyhlášeno Chráněnou krajinnou oblastí.

Moravský kras je nejvýznamnější turistickou lokalitou našeho okresu. Každoročně tuto oblast navštíví statisíce turistů. Jsou fascinováni nádhernou přírodou Moravského krasu, obdivují závratnou hloubku propasti Macocha a těší se na prohlídky jeskyní. Bohužel, někteří z nich odcházejí zklamáni díky neznalosti „místních poměrů“ jim např. ujel autobus, včas si nevyzvedli rezervované vstupenky do Punkevní jeskyně či bylo již úplně vyprodáno na několik dnů dopředu.

Na této stránce bychom vám chtěli dát pár praktických rad, jak strávit dovolenou v Moravském krasu co nejpříjemněji.

Přístup a doprava do a v Moravském krasu

Oblast Moravského krasu je doslova protkána sítí turistických značek. Na Skalní mlýn („srdce“ krasu s informačním centrem a parkovištěm) vede z Blanska zelená turistická značka, která začíná u vlakového nádraží. Ze Sloupu, respektive Sloupsko-šošůvských jeskyní vás sem přivede žlutá značka. Druhým důležitým bodem je horní můstek propasti Macocha. Zde se setkává již zmíněná žlutá značka ze Sloupu s červenou, která vede z Rudice.

Vzhledem k obrovské návštěvnosti byla v krasu poněkud omezena automobilová doprava a nahrazena ekologickou. Pro automobily je zcela uzavřen Pustý žleb — spojnice mezi Punkevními jeskyněmi a vesnicí Sloup a část Suchého žlebu (od Kateřinské jeskyně po odbočku k hornímu můstku propasti Macocha). Automobil musíte zanechat na parkovišti u hotelu Skalní mlýn.

V úseku od Skalního mlýna k Punkevním jeskyním je v provozu ekologický vláček, od Punkevních jeskyní k hornímu můstku Macochy vede lanovka. Vláček i lanovka jezdí v návaznosti na vstupy do jeskyní (vláček každých 20 minut, lanovka nepřetržitě), vstupné můžete zakoupit na informačním centru na Skalním mlýně. Doporučujeme vám zakoupit vstupné COMBI, což je cenově zvýhodněná kombinovaná zpáteční jízdenka na vláček i lanovku.

Ke Skalnímu mlýnu se dostanete i autobusem. Existuje pravidelná autobusová linka.

Článek byl zobrazen 958 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA