Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Královská mincovna v Jáchymově

První tolary byly vybíjeny ve sklepních prostorách hradu Freudenstein nad Jáchymovem. Zde také začala historie hodnotné mince označované podle místa původu Thal, Joachimsthalergulden, Thaler, Tolar. Šlikovské minci vděčí za své jméno i dnešní Dolar. Budova šlikovské mincovny stávala na místě pozdější mincovny královské, vedle domu Jeronýma Šlika (dnešní radnice). Šlikův dům, spolu s mincovnou tvořily jeden dobře hájitelný komplex.

Do roku 1528, kdy končí období mincování hrabat Šliků, se zde razilo 3 250 000 tolarů a 22 000 000 pražských grošů. Od roku 1528 patří mincovna českému králi Ferdinandovi I. Začala se zde razit vládní mince - tolary panovníka. Provozy šlikovské mincovny královským úředníkům nevyhovovaly, a proto bylo v roce 1532 přikročeno k výstavbě mincovny nové.

Ferdinad I. osobně v roce 1534 navštívil Jáchymov a prohlédl si tehdy ještě nedokončenou stavbu mincovny. Stavba byla dokončena v roce 1536 a byla financována ze zisku panovníka. Po roce 1547 se mincovna stává sídlem dalších královských horních úřadů. V 17. století slábla ražba mincí s úpadkem těžby stříbra.

V roce 1671 skončil provoz mincovny, která dala Českému království novou minci, sdružovala kolem sebe slavné renesanční medailéry, ale především byla po dlouhá léta finanční oporou státní pokladny. Objekt mincovny se nám dochoval v celém rozsahu hmoty a je nejrozsáhlejším objektem ve městě, se dvěma vnitřními nádvořími. Je dnes významnou památkou 1. kategorie, sídlí zde muzeum.

Článek byl zobrazen 974 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA