Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Bečov nad Teplou

Majestátní hrad Bečov nad Teplou se vypíná na vysoké skále uprostřed hlubokého údolí nad řekou Teplou, jižně od Karlových Var.  Hrad se skládá ze dvou stavebních celků, horního hradu a nového dolního zámku. Pod hradem stojí zámek z 18. století, který má renesanční jádro. Ze zahradních teras je malebný výhled do údolí a na městskou památkovou zónu.

Gotický hrad, který byl renesanční přestavbou obohacen kamennými portály a nástěnnými malbami, je situován na nejvyšším bodě skalní ostrožny. Hrad Bečov nad Teplou byl založen na počátku 14. století rodem pánů z Oseka, jimž náležel spolu s panstvím téměř dvě století. Hrad v dnešní poloze se poprvé připomíná r. 1314 v souvislosti s českou kolonizací kraje jako sídlo českého rodu Hrabišiců z Oseka.

K největšímu rozvoji hradu došlo koncem 15. století a v první polovině 16. století, kdy hrad patřil rodu Pluhů z Rabštejna. Hradní nádvoří lemuje kromě čtverhranné věže s kaplí a vestavěnými tabulnicemi i Pluhovský palác a konírny. Pod hradem stojí zámek z 18. století, který má již renesanční jádro. Romantické přestavby podle plánů architektů Zítka a Mockera se uskutečnily jen v minimálním rozsahu.

Hrad Bečov je uváděn jako jeden z nejzachovalejších českých hradů. Bylo to způsobeno zejména tím, že už v renesanční době nevyhovoval náročným reprezentativním požadavkům a nárokům na bydlení a byl nadále užíván jako hospodářská budova. Tím byl sice poškozován, zejména za doby Beaufortů, ale nebyl přestavován. Takže to, co je zachovalé, je skutečně "původní".

Klenotem gotické části je hradní kaple Navštívení Panny Marie z roku 1400. Byla vysvěcena dne 14. května 1400. Stěny kaple jsou pokryty nástěnnými malbami z konce 14. století, znázorňujícími scény ze života Krista, P. Marie a jednotlivých světců. V r. 1985 byl v hradní kapli nalezen unikátní románský relikviář sv. Maura ze 13. století.

Zámek Bečov
Pozdně barokní zámek dokončil v polovině 18. století Dominik Ondřej Kounic, nástupce Questenberků. Dominantou nezvykle uspořádané zámecké stavby je mnohoboká věž, kopírující půdorysné rozměry tzv. Lacronovy bašty, pocházející z třicetileté války. Barokní zámecký most vede k raně renesančnímu vstupnímu portálu, po jehož stranách se zachovaly kladky na vytahování staršího padacího mostu.

V roce 1996 byl nově opravený zámek vůbec poprvé ve své historii zpřístupněn veřejnosti. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout výstavu gotického umění Západních Čech. Jsou zde dva prohlídkové okruhy, I. je zaměřen na románský relikviář sv. Maura, II. nabízí barokní zámecké interiéry (knihovna, kaple, salóny). Místnosti renesančního zámku jsou určeny  také pro literární galerii Památníku národního písemnictví.

Návštěvní doba a vstupné: http://www.cestujme.cz/becov/doby.php?jaz=0

Další informace najdete na http://www.zamek-becov.cz/

 

Článek byl zobrazen 1 317 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA