Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Loket

V malebném zalesněném údolí vytvořila řeka Ohře meandr, na jehož vrcholu se tyčí masiv hradu Lokte. Tato v minulosti nedobytná pevnost vzbuzovala vždy zasloužený obdiv mnoha návštěvníků a nejinak je tomu i dnes.

Meandr řeky Ohře má tvar lidského lokte. Na skále nad řekou Ohří se tyčí hrad, který poutá svou středověkou syrovostí. Pravděpodobně někdy ve 3. čtvrtině 12. století za panování krále Vladislava II. (1140-1173) byl na akropoli hradiště založen kamenný královský hrad.

Gotický královský hrad založen ve 13. stol. na místě starší románské stavby, rozšířen v době Václava IV. a v 16. stol. upraven. V 19. stol. částečně rozbořen a zřízena věznice. Od r. 1898 je zde městské muzeum.

Hrad sehrál důležitou roli při mnoha jednáních a bojích. Loket střežil české území již ve 13. století. Výstavný loketský hrad byl od počátku častým místem pobytu českých panovníků a jejich rodin i místem významných diplomatických jednání. Otec vlasti, Karel IV., zařadil Loket spolu s Karlštejnem mezi sídla, která nesmějí být české koruně nikdy zcizena.

Na stavebních akcích, které tu plynule přecházejí z pozdní gotiky do období renesance, se podílely tři generace Šliků. Jejich zásahem se hrad stal reprezentačním a náročným rodovým sídlem a správním střediskem kraje. Po požáru Markrabského domu na hradě v roce 1725 zůstaly z objektu zachovány jen obvodové zdi a v přízemí jediná zeď příčná. Poté byl objekt upraven na městskou sýpku s malými okénky a s prostým olištovaným vstupním portálem. V této podobě byl ponechán až do přestavby na počátku tohoto století.

Hrad Loket je zahalen historickými tajemstvími. Příznivci tajemných příběhů a záhad si tu přijdou na své. Mnoho dohadů a nezodpovězených otázek vyvolává např. loketský „zakletý purkrabí“. Na nádvoří hradu se roku 1422 objevil velký kámen. Zkoumali jej nejprve alchymisté a mudrcové, později vědci a geologové. Je to nejstarší známý meteorit na světě. Pověst praví, že je to zakletý markrabě Vohburgský, který byl znám svou necitelností a přísností.

Šestadvacetimetrová románská věž čtvercového půdorysu poskytne návštěvníkům nádherný výhled na město Loket a jeho okolí. Ve druhém patře najdeme torzo obytné místnosti se zbytky krbu a záchodkem. Řeknete-li dnes o někom, že je „hajzl“, je to velká urážka. Avšak označení „prevít“ již tak vulgárně nezní. A přece byl význam stejný. Prevet, prevét či prevít je středověký záchod.

Výstavní expozice

Hejtmanský dům
Expozice archeologie (vykopávky z hradu a okolí kostela Sv. Linharta u Karlových Varů), meteorit, zbytky románských hradeb, gotické zdivo, zbytky renesanční černé kuchyně, busty W. Goethe, v 1. patrě pozdně gotické fresky, obrazy města a hradu.

Křídlo při věži
Expozice archeologie, náhrobní kameny, litinové pam. deska řetězového mostu v Lokti, torzo anděla obraz Svatošské skály, zvon, kůže ze zvířat, bosované zdivo věže, v prvním patře muzeum zbraní.

Východní křídlo
Velký sál se zbytky kaple z konce 14. století s gotickými freskami, obřadní síň, s restaurovanými dřevěnými stropy, freska vojáka, obrazy.

Markrabský dům
Výstava porcelánu hlavně z Lokte, Horního Slavkova, z Březové u Karlových Varů, Pirkenhammer, z Louček, obrazy, dřevěné stropy, nově nainstalován historický interiér městské lékárny, věž, vězení a rotunda z 12. století.

Návštěvní doba
Listopad – březen: denně od 9 – 15.30 hod.
Duben – říjen: denně od 9 – 16.30 hod.

Vstupné s průvodcem
Plné vstupné s výkladem 90,- Kč / 3,50 €
Důchodci s výkladem 75,- Kč / 3,- €
Studenti, děti 6-15 let s výkladem 60,- Kč / 2,50 €

Vstupné s textem
Plné vstupné s textem 80,- Kč / 3,00 €
Důchodci s textem 60,- Kč / 2,50 €
Studenti,děti 6-15 let s textem 45,- Kč / 2,- €

Více informací najdete na http://www.hradloket.cz/

Článek byl zobrazen 1 516 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA