Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Adršpašsko - teplické skály

Národní přírodní rezervace v severozápadní části Polické vrchoviny v CHKO Broumovsko byla vyhlášená již v roce 1933.

Nejvyšším bodem rezervace je skalnatý vrchol Čáp (786 m n. m.) poskytující překrásný panoramatický rozhled. Nadmořská výška ostatních pískovcových skal a věží je v rozmezí 600-700 m n. m., což je o 200 až 300 m výše než u ostatních skalních měst v ČR. Celé území má velice členitý reliéf, vzniklý erozními procesy na tabuli turonských pískovců z doby před 90 miliony let. Eroze zde vymodelovala v měkkých pískovcových skalách pestré tvary, jímž pak lidé přiřkli romantická pojmenování jako např. Starosta, Krakonošův zub, Milenci, Džbán, Hříbek, Orlí hnízdo, Sloní náměstí, apod.
Jedná se o nejrozsáhlejší skalní město v Čechách s velkou hustotou skalních stěn a věží s ulicemi, průchody, náměstími.

Celý pískovcový masiv se rozkládá na ploše 20 km2 a je rozdělen Vlčí roklí na severozápadní část tvořenou Adršpašským skalním městem a jihovýchodní část tvořenou Teplickým skalním městem.

Pod skalním masivem jsou rozsáhlé zásoby vody, výjimečně čistoté, které jsou šetrně čerpány z hlubinných vrtů a tato voda pak přichází na náš stůl v podobě minerální vody.

Menší, ale půvabnější jsou Adršpašské skály. Prochází jimi turistická trasa, dlouhá 3,5 km, a její součástí je malý a velký vodopád, který padá z výšky 16 m. Další velmi zajímavou atrakcí je plavba po skalním jezírku, které se nachází ve výšce 535 metrů nad mořem. Adršpašské skály jsou otevřeny celoročně. Součástí prohlídky je také okruh, vedoucí kolem jezera v bývalé pískovně u vstupu do skal. Je to příjemná procházka dlouhá 1,5 km, která poskytne netradiční pohledy na východní část skalního města.

Teplické sklály se vyznačují vetší mohutností skalních útvarů, k největším patří Řeznická sekera, Strážní vež, Skalní brána, Skalní koruna. Kromě Čápu poskytují výhledy ještě výrazný skalní blok Lokomotiva nebo zřícenina hradu Střmen.

Oblast Adršpašsko-teplických skal patří k velmi navštěvovaným turistickým cílům. Mimo vyznačených cest je přístup povolen pouze do míst, vyhrazených organizovaným skupinkám horolezců.

Článek byl zobrazen 1 210 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA