Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Frýdlant

Frýdlant patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě dva architektonické útvary – středověký hrad a renesanční zámek. Frýdlant ležící v okrese Liberec býval středověký hrad vybudovaný v polovině 13. století.

Původní hrad rozšířený o renesanční zámek, se stal po bitvě na Bílé hoře majetkem slavného vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Posledními vlastníky hradu byli Clam-Gallasové, kteří jej už od roku 1801 zpřístupnili veřejnosti. Frýdlant se tak stal nejstarším hradním muzeem ve střední Evropě.

Rozsáhlý areál původně gotického hradu a renesančního zámku byl v letech 1622-34 v držení Albrechta z Valdštejna – vévody frýdlantského. V 16. století byly provedeny renesanční úpravy hradu a byl postaven renesanční Dolní zámek. V 18. století přikročili majitelé k barokním úpravám a v 19. století ke klasicistním a romantickým.

Původní podoba gotického hradu se do dnešních dnů nedochovala celá. Dnes návštěvníci vidí hrad jako mohutnou dvoupatrovou stavbu kolem malého nepravidelného nádvoří, kterému vévodí velká válcová věž. Hrad se postupně rozšiřoval a během 16. století zaznamenal dvě renesanční úpravy. Kaple a renesanční zámek byly postaveny na přelomu 16. a 17. století Markem Spazzuiem di Lancio.
V roce 1801 Clam-Gallasové zpřístupnili veřejnosti část hradu s instalovanými sbírkami. Současná expozice v sobě zahrnuje toto nejstarší hradní muzeum ve střední Evropě, kapli s cenným mobiliářem a dvě zámecká křídla.

K vidění jsou interiéry hradu – upomínky na Albrechta z Valdštejna a jiné majitele, rytířský sál, zbrojnice, ojedinělý soubor dýmek, i interiéry zámku – reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, dětský pokoj, koupelna, kuchyně.  Jsou tu rozsáhlé sbírky porcelánu a skla, nábytku a zámeckého zařízení. Bohatá sbírka zbraní od dob husitských válek až po 19. století je stejně zajímavá jako zámecká obrazárna s díly barokních mistrů. Součástí prohlídky je rovněž renesanční zámecká kaple sv. Anny.

Základní prohlídková trasa provede návštěvníky hradem, nestarším hradním muzeem s galerií Galllasů a Clam-Gallasů a sbírkou zbraní zčásti věnované Albrechtu z Valdštejna. Prohlídka pokračuje Vrchnostenskou kanceláří, obsahuje uniformy sloužících a koňské postroje. Z hradu se přechází do zámku a prochází se podkrovím s hostinskými pokoji, sestupuje se do dámských pokojů a dále do pánské části a reprezentačních salonů. Prohlídka je ukončena v zámecké kuchyni.

Druhá prohlídková trasa – tzv. nová zbrojnice obsahuje expozici, v níž je umístěno více než tisíc zbraní, z nichž nejstarší je možné datovat do poloviny 12. století a nejmladší pocházejí z 1. světové války. Jsou tu zastoupeny zbraně chladné i palné, zbraně vojenské i lovecké. Zámecká obrazárna nabízí návštěvníkům vynikající díla barokních a nizozemských mistrů. Pozoruhodný je také dětský pokoj s hračkami z konce 19. století, který uchvátí určitě nejen děti!

Otevírací doba:
9 - 15.30 hodin od úterý do neděle (duben)
9 - 16.00 hodin od úterý do neděle (květen – červen)
9 - 16.30 hodin od úterý do neděle (červenec – srpen)
9 - 16.00 hodin od úterý do neděle (září)
9 - 15.30 hodin od úterý do neděle (říjen)

Vstupné
Základní okruh:
Plné vstupné – 130 Kč
Rodinné vstupné – 390 Kč (max. 2 dospělí a 3 děti)
Děti – 80 Kč (děti do 15 let)
Studenti: 80 Kč
Senioři: 90 Kč (senioři nad 65 let)

Zbrojnice:
Plné vstupné – 110 Kč
Rodinné vstupné – 330 Kč (max. 2 dospělí a 3 děti)
Cizojazyčný výklad – 160 Kč

Více informací najdete na http://www.zamek-frydlant.cz/

 

 

Článek byl zobrazen 895 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA