Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Grabštejn

Hrad Grabštejn stojí v samém srdci Trojzemí – místa, kde se stýkají hranice tří států – České republiky, Německa a Polska. Hrad se tyčí na strmém ostrohu, který je obtékán Václavickým potokem, který se kousek dál vlévá do Lužické Nisy. Hrad Grabštejn se nachází severozápadně od Liberce nedaleko Hrádku nad Nisou.

Hrad Grabštejn byl s nejvyšší pravděpodobností založen ve 13. století. Později prošel četnými úpravami, které mu vtiskly ráz pohodlného zámeckého sídla. V 16. Století se z něj stalo reprezentativní renesanční sídlo. Aby se zmenšil jeho vojenský význam, bylo mu posléze strženo opevnění. Proto je možné setkat se i s názvem Starý zámek. Vedle něj totiž zaujal své místo i Nový zámek, který v období renesance sloužil jako hospodářská a administrativní budova.

V roce 1704 koupil Grabštejn Jan Václav Clam-Gallas. S tímto rodem jsou pak dějiny hradu spojeny až do konce 2. Světové války.  V dalších letech chybělo málo, aby se z hradu stala zřícenina. Krásu někdejšího sídla se snaží poodkrývat stále probíhající rekonstrukce.

Veřejnosti byl hrad poprvé zpřístupněn v roce 1993. K vidění jsou zde zajímavosti z původních sbírek rodů, které zde sídlily. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen gotické hradní sklepení, ale i pokoje ve dvou patrech hradu zařízené převážně původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky.

Klenotem prohlídky je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou z 16. století. Kaple svaté Barbory na Grabštejně je se svojí výmalbou z období pozdní renesance v Čechách naprosto unikátní. Pro předem objednané skupiny je možné zajistit detailnější prohlídku kaple i s výkladem restaurátorů.

Po výstupu schodů do hradní věže se vám otevře hezký pohled na přírodní krásy tzv. Trojzemí. Kromě prohlídky se zde konají početné akce kulturního charakteru.

Nejstarší jádro zámeckých zahrad, které se nacházejí uvnitř původní hradby, je dodnes patrné na západní straně hradu. Z původních architektonických prvků se do dnešních dnů mnoho nezachovalo. Zůstalo zde jen několik jednoduchých kamenných kašen, z nichž největší je umístěna mezi hradem a Novým zámkem. Zajímavou a také cennou stavbou je však kaple 14 svatých pomocníků z konce 18. Století, kterou najdete mezi Novým zámkem a bývalým panským velkostatkem. Dnes kolem ní vede silnice spojující Hrádek nad Nisou a Liberec.

Návštěvní doba pro veřejnost v období duben až říjen denně mimo pondělí v době od 9 do 17 hodin. Poslední prohlídka s průvodcem začíná v 16 hodin a trvá 45 minut.

Informace o vstupném: http://www.hrad-grabstejn.cz/vstupne/
Hlavní okruh zahrnuje sklepení, palác a věž.

Více informací najdete na http://www.hrad-grabstejn.cz/

 

Článek byl zobrazen 867 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA