Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sychrov

Zámek Sychrov je národní kulturní památka, kterou najdou milovníci historie v okrese Liberec. Původně patrový dům pánů z Kyjova byl v 17. století přestavěn na patrový barokní zámek s věží. Počátkem 19. století se stal majetkem rodu Rohanů a byl novogoticky a později romanticky přestavěn.

Zámek Sychrov ležící severně od Turnova je reprezentativní šlechtickou rezidencí, která svým majitelům zajišťovala vysoký komfort. Patří mezi nejvýznamnější památky postavené ve stylu francouzské novogotiky. V zámku je hodnotná Rohanovská galerie – největší sbírka francouzských portrétistů ve střední Evropě.

Tento novogotický zámek, který sloužil jako rezidence původem francouzského knížecího rodu Rohanů, budete znát z pohádky Zlatovláska. Romantickou podobu získal především díky knížecímu staviteli Josefu Pruvotovi.  Stěny zámku zdobí nesmírně cenné olejomalby předků Rohanů a francouzských králů. V zámku je umístěna největší sbírka francouzského portrétního malířství, sbírka zbraní a pamětní síň A. Dvořáka. Rohanská portrétní galerie je nejvýznamnějším souborem francouzské portrétní malby mimo Francii. Kníže Kamil z Rohanu patřil k velkým osobnostem české kultury. Na výzdobě zámku se významně podílel i řezbář Petr Bušek.

Historie místa, kde se zámek nalézá, sahá do 15. století. V té době zde byla připomínána tvrz, která byla majetkem české královské komory. Na jejím místě byl v 16. století vystavěn panský kamenný dům a v letech 1690 – 1693 nevelký barokní zámek. O jeho stavbu se zasloužila rytířská rodina Lamottů z Frintroppu.

Roku 1740 koupil toto panství František z Valdštejna. Protože Valdštejnové sídlili na Mnichově Hradišti, přestal být sychrovský zámek trvalým sídlem vrchnosti. Situace se změnila v roce 1820, kdy se novým majitelem Sychrova stal kníže Karel Alain Gabriel Rohan. Tímto rokem se datuje 125letá éra Rohanů na Sychrově a doba největší slávy zámku.

Kolébkou rodu Rohanů byla Bretaň, kde o nich můžeme vystopovat nejstarší zmínku již v roce 951. V průběhu staletí se jejich postavení upevňovalo, až patřili mezi 10 nejvlivnějších šlechtických rodů ve Francii a jako přímí bratranci francouzských králů získali i titul „princů z královské krve“. Po Velké francouzské buržoazní revoluci rod Rohanů opustil Francii a usadil se v rakouské monarchii. Na rozdíl od jiných šlechtických uprchlíků, kteří se vraceli zpět do Francie, zůstali Rohanové v Čechách, i když byli později k návratu přímo vyzváni.

Hlavním sídlem rodu byl právě zámek Sychrov. V té době značně zchátralý barokní zámeček nemohl vyhovovat požadavkům kladeným na knížecí a vévodské sídlo. Již za prvního majitele – knížete Karla Alaina Gabriela Rohana, se uskutečnila významná empírová přestavba, která byla dokončena v roce 1834. Stavební vývoj zámku ovšem pokračoval zejména za knížete Kamila Josefa Idesbalda Filipa Rohana, kdy se rodila dnešní novogotická podoba Sychrova.

Přelom 20. a 30. let 20. století zámku přinesl funkcionalistickou úpravu, která nejenom změnila částečně exteriér stavby, ale i jeho interiéry. Po skončení 2. světové války byl zámek konfiskován na základě dekretu č. 12/1945 Sb., a stal se státním majetkem. Od počátku 90. let zde probíhá rozsáhlá rekonstrukce a restaurování exteriérů, interiérů i zámeckého parku. Zámek Sychrov se tak navrací do doby jeho největšího rozkvětu – ke stavu z 2. poloviny 19. století.

Původní barokní zámek byl po roce 1840 přestavován v novogotickém slohu, jako rodové sídlo Rohanů. V tomto duchu byl knížetem Kamilem Rohanem založen i nový zámecký park s drobnými zahradními stavbami a vzácnými dřevinami. Areál státního zámku Sychrov má volně dostupné veškeré exteriéry zámeckého areálu jako například čestný dvůr, nádvoří včetně anglického parku.

Za prohlídku rozhodně stojí i rozlehlý anglický zámecký park, ve kterém můžete shlédnout atraktivní podívanou na volné létání dravců, které je doprovázeno odborným výkladem profesionálního sokolníka o historii i současnosti sokolnictví u nás i ve světě. Z důvodů vichřice (dne 23. 7. 2009) je však zámecký park do odvolání z bezpečnostních důvodů uzavřen. Vichřice vyvrátila více než 30 vzrostlých stromů a mnoho dalších poškodila.

Prohlídka interiérů probíhá v rámci tří prohlídkových tras. Samostatná je pak prohlídka klenotnice. Klenotnice nacházející se v přízemí východního křídla zahrnuje výstavu plastik a šperků z drahých kovů a kamenů českého klenotníka Františka Khynla.

Na Sychrově se pravidelně konají výstavy a další akce, například noční prohlídky. Svět pohádkových princezen je expozice umístěná v bývalé zámecké konírně určená pro malé návštěvníky a příznivce klasických pohádek (Princezna na hrášku, Šípková Růženka, Princezna se zlatou hvězdou na čele, Sněhurka).

Návštěvní doba
Zámek Sychrov je pro návštěvníky otevřen celoročně, a to každý den včetně pondělí.

Leden, únor, březen: 10 – 14 hodin
Duben: 9 – 15.30 hodin
Květen, červen, červenec, srpen: 9 – 16.30 hodin
Září, říjen: 9 – 15.30 hodin
Listopad, prosinec: 10 – 14 hodin

Zavírací dny:
24. 12. ZAVŘENO
25. 12. a 26. 12. Otevřeno pouze pro předem objednané skupiny nad 10 osob.

Konec otevírací doby je začátkem poslední prohlídky. Mimo stanovenou otevírací dobu je zámek přístupný pouze pro předem objednané skupina nad 10 osob.

Informace o vstupném: http://www.zamek-sychrov.cz/vstupne/

Více informací najdete na http://www.zamek-sychrov.cz/

 

Článek byl zobrazen 938 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA