Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrádek Louzek

Zřícenina hradu Louzek se nachází 4 km jižním směrem od města Kaplice. Slovo Louzek (německy Lauseck) vzniklo z německého výrazu Lauer - úkryt, číhaná, palouk.

Stavebně historický vývoj
Hrad Louzek je zasazen jako říční slza do širokého ostrohu dravě tekoucí řeky Malše. Samotný ostroh však nebyl stavitelem hradu dostatečně využit. Tísnivá finanční situace jistě zabránila majitelům využít jej k postavení velkého hradu a donutila je postavit hrad v rohu strmých skal, obklopených ze dvou stran řekou Malší. Zbývající dvě strany chrání od západu prostý násep, který je ze severu zesílen ve skále vylámaným příkopem. Celý hradní komplex se ve své plné slávě skládal ze dvou částí: z malého předhradí, umístěného mezi západním a severním valem a vlastního jádra hradu, které má pětiúhelný půdorys. V předhradí stály dřevěné hospodářské budovy, ze kterých se nic nezachovalo. Stejný osud stihl i zděnou část hradu. Erozní činnost přírody, podporovaná nezájmem majitele o osud stavby urychlila zánik hradních budov, ze kterých zbyly povětšinou holé základové zdi. Pouze v jihozápadní části hradiště se dochovaly zbytky kamenných obytných budov.

Historie obyvatel objektu
Prvopočátky hradu se ztrácejí v šeru věků a brání s jistotou určit datum jeho vzniku a původního majitele. Stavba je postavena na rozmezí tří panství: majetku Rožmberků, pořešínského panství Bavorů a benešovského zboží pánů z Michalovic. Pravděpodobně zde sídlili páni z Maršovic, rodem Vítkovci erbu růže, chudí příbuzní Rožmberků. Žili v přátelském poměru s pány z Pořešína, protože Hroch z Maršovic byl poručníkem nezletilého Markvarta z Pořešína a celého panství. Později se stal Louzek majetkem příslušníka známého a taktéž mocného roku Malovců, Jana z Malovic. Jeho synové však roku 1448 postoupili Louzek panu Oldřichu II. z Rožmberka, který jej připojil k panství Nové Hrady. Při soupisu rožmberského zboží v roce 1541 se uvádí Louzek již jako pustý. Ačkoli se v něm od roku 1448 nebydlelo, přece lze nalézt v trhových listech na prodej poloviny novohradského panství z roku 1614 zmínku o tom, že je v dobře zachovalém stavu.

Legendy a vyprávění
Na strmé skále nad Malší jsou trosky hradu Louzek, jehož majitelem byl zlý a krutý rytíř. Jednou přišel na hrad poutník z Jeruzaléma a varoval ukrutného hradního pána před spravedlivým trestem. Rytíř nedbal a vsadil nebohého poutníka do hradního sklepení, kde ho sužovali hadi, štíři, netopýři, mloci, ropuchy a krysy. Když vězeň zemřel, rozlezla se tahle odporná havěť po celém hradu. Zděšení obyvatelé uprchli a krutého pána ti jedovatí tvorové zaživa ukousali. Od té doby byl hrad neobydlen a poslednímu majiteli, který s nářkem a kvílením prochází v noci rozvalinami, už není pomoci. Jednou na Štědrý večer ze selského dvora pod hradem utekli z vepřince vepři a pasák se rozběhl za nimi. Ztracené stádo nebylo k nalezení, až zase o vánocích se prasata i s pasákem objevila na dvoře. Hoch pak vyprávěl, že honil vepře v podzemních sklepeních Louzku; ovšem netušil, že to trvalo celý rok. Ve zříceninách hradu sídlili strašliví loupežníci. Ze sklepů vedla podzemní chodba ke staré lípě a u ní lupiči natahovali v noci drát se zvonem. Když se zvon rozezněl, vyběhli z úkrytu a ubohého pocestného oloupili, zabili a zakopali pod kořeny lípy. Po rozpadu loupežnické tlupy zůstal v chodbách hradu poklad. Kdo by našel zbytek staré lípy a chodbu, může si poklad vzít, ovšem polovinu musí věnovat na zbožné účely.

Čerpáno z oficiálních stránek http://www.ckrumlov.cz/cz1250/region/histor/i_louzek.htm, na kterých najdete další informace.

Článek byl zobrazen 1 023 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA