Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nebílovský zámek

Pár kilometrů jižně od Plzně, leží vesnice Nebílovy. Ročně ji však navštíví tisíce turistů, a to hlavně díky nově opravenému zámečku, který je v Čechách zcela ojedinělým barokním komplexem.

Nebílovský zámek je příkladem velmi čisté, vídeňsky orientované barokní zámecké architektury. Původně renesanční zámeček, přestavěný roku 1706 na dvojdílný barokní zámek stavitelem Jakubem Augustonem patrně podle předlohy císařského architekta Johanna Lucase Hildebrandta.

Prvním majitelem byl císařský generál Adam Jindřich ze Steinau. V roce 1720 byl zámek prodán Černínům. Další majitelé, hrabata z Valdsteina, využívali zámek od roku 1816 pro hospodářské účely. V následujících 100 letech se zámek téměř rozpadl. Od roku 1968 zde probíhá rozsáhlá rekonstrukce. V roce 1998 byl zámek zpřístupněn veřejnosti.

Dnešnímu reprezentačnímu baroknímu dvojzámčí, postavenému v létech 1706 – 1719 na půdorysu dvou proti sobě obrácených podkovovitých křídel, předcházela stavba skromnějšího arkádového zámečku z 60. let 17. století, který vznikl přestavbou původní renesanční tvrze. Podle dochovaných architektonických článků však můžeme v Nebílovech  předpokládat stavbu ještě starší.

Zámek tvoří dvě proti sobě situované budovy, které bývaly po stranách spojeny arkádovými chodbami s terasami. V roce 1998 byl veřejnosti zpřístupněn přední zámek s instalací barokního a rokokového mobiliáře. Prezentovány jsou zde květinové motivy ve výtvarném i užitém umění. Součástí instalace je i ojedinělý soubor benátských lustrů.

Naprosto unikátní a ojedinělá je Tuvorova výmalba zejména tanečního sálu, zakotvená už ve formách klasicismu, ale pořád ještě rokokově hravá. Malba na ploše asi 1400 m2 představuje fantaskní subtropickou krajinu se zvířaty, rostlinami a antikizujícími architekturami.

Zámku Nebílovy se také říká květinový zámek. Květiny jsou totiž všude - na obrazech, rytinách, keramice, na potazích nábytku. A pochopitelně ve vázách. Květiny zdobí i vzácné benátské lustry. V současné době je pro návštěvníky objektu zpřístupněno přední zámecké křídlo, a tři pokoje a velký taneční sál v reprezentačním zadním křídle. V části zadního traktu je hasičské muzeum.

Návštěvní doba: http://www.zamek-nebilovy.cz/oteviraci-doba-a-cenik-vstupneho/ 

Vstupné: http://www.zamek-nebilovy.cz/oteviraci-doba-a-cenik-vstupneho/cenik-vstupneho/ 

Více informací najdete na http://www.zamek-nebilovy.cz/

 

Článek byl zobrazen 1 531 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA