Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Hradiště

Rozsáhlý zámek Hradiště stojí uprostřed anglického parku na jižním okraji Bílovic ve směru na Ždírec na Plzeňsku. Patrový čtyřkřídlý objekt se čtvercovým nádvořím vznikl na konstrukcích středověké tvrze Ebrzvínů z Hradiště.

V místech dnešního zámku na Hradišti stávala tvrz, prvně uváděná roku 1545. Patřila rodu Hradišťských z Hořovic, kteří vlastnili též dvůr a ves Hradiště s řadou okolních vsí. V roce 1704 nechal tvrz přestavět na barokní zámek Jan Josef z Újezda. Trojkřídlou zámeckou stavbu člení rizality zakončené cimbuřím. Do zámku vede most přes bývalý příkop.

Roku 1775 za Josefa hraběte Krakovského z Kolovrat byl zámek upraven v pozdně barokním stylu. Od roku 1824 se stává majitelem hradišťského, březnického a merklínského panství hrabě Hanuš z Kolovrat.Ten dal zřídit ve východní části zámku Hradiště roku 1853 kapli sv. Ondřeje. V zámecké kapli jsou cenné obrazy od J. V. Hellicha.

Barokní trojkřídlý dvoupatrový objekt prošel poslední pseudogotickou úpravou v roce 1873 za držení rodu Pálffyů. Po pozdně barokních a klasicistních úpravách získal zámek v roce 1873 novogotickou podobu. Zámecká kaple sv. Ondřeje z roku 1853 byla doplněna obrazy A. Herzoga. Přístup do zámeckého areálu je velkou novogotickou branou při převážně klasicistním hospodářském dvoře. Areál obklopuje romanticky upravený velký zámecký park.

V objektu dnes sídlí Muzeum jižního Plzeňska. Muzeum vlastní sbírky archeologické, etnografické, umělecko-průmyslové, výtvarné a literárně historické. Stálé expozice jsou zaměřené na zakladatele muzea Františka Raušara, lidovou architekturu, lidový kroj a šlechtický interiér.

Návštěvní doba
Přístupný je také starý anglický park s letitými velikány ze 17. století.
květen - září: denně mimo Po 10 - 17 h
říjen - duben: Út - Pá 9 - 15 h
Začátek poslední prohlídky je 30 min. před koncem provozní doby.

Vstupné
1. okruh:
dospělí 20,- Kč, děti (5-16), studenti, důchodci 15,- Kč, školní výpravy 8,- Kč
2. okruh:
dospělí 20,- Kč, děti (5-16), studenti, důchodci 15,- Kč, školy 8,- Kč
Rodinné pro celý objekt 90,- Kč, hromadné výpravy 20,- Kč.

 

Článek byl zobrazen 1 013 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA