Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Arboretum Linhartovy u Krnova

Zámecký park v Linhartovech (nynější arboretum) patří bezpochyby k nejstarším parkům nejen v kraji, ale v celém Slezsku. Byl založen ve francouzském stylu v první polovině 17. století za posledních majitelů Haugviců z Biskupic. Zámek stojí na pravém břehu Opavice na místě, kde údajně stávala vodní tvrz, střežící cestu mezi Krnovem a Zlatými Horami.

Zámecký park se rozkládá na katastrálním území obce Linhartovy a tvoří část zámeckého areálu, jehož pokračování je na protějším břehu řeky Opavice na území Polska.

Založení parku se datuje tedy do období 1578 – 1658, kdy zdejší panství vlastnili Haugvicové z Biskupic. Poté přešly Linhartovy na dalších sto devadesát sedm let do držení šlechtického rodu Sedlnických z Choltic (1658 – 1855). Za majitelů Sedlnických byl park rozšířen o další botanické druhy a odpočinkové altány. Na druhé straně řeky (dnešní území Polska) byla v té době vystavěna zimní zahrada. Na nejvyšším vrcholku stával letohrádek, odkud byl nejhezčí výhled na park, ale i na okolní lesy a krásnou přírodu. Za příznivých dnů se zde muzicírovalo k potěšení šlechty i přizvaných hostů.

V první polovině 19. století zaznamenal park úpravu v přírodně krajinářském stylu. Po vzniku ČSR byl rozdělen nově stanovenou hraniční řekou Opavicí. Na polské straně zůstalo vyjma části parku také rozárium.

Velký milovník přírody – obchodník se suknem Eduard Wenzelides, který panství odkoupil a spravoval, se zasloužil o další příznivé změny. V pečlivě udržovaném a řádně ohrazeném a přísně střeženém parku se volně procházeli pávi a chovala se různá kožešinová zvířata. Aby se mohl potěšit krásou parku i ostatní lidé, Wenzelides proto umožnil každou neděli volný přístup. Tento stav trval do listopadu roku 1944, kdy Wenzelides před příchodem fronty opustil zámek. V roce 1945 se stal zámek i zámecký park majetkem státu.

Rozloha parku je necelých 7 hektarů. Park získal v lednu roku 1991 statut arboreta. V zámeckém parku se velký milovník přírody Heřman Menzel zasloužil mj. o záchranu vzácného druhu jehličnanu – borovici cvilínskou (heraltickou – Pinus sylvestris). Návštěvníci se zde zase začali procházet a obdivovat tento krásný kus Slezské přírody. Ještě dnes zde mohou návštěvníci vidět celou řadu vzácných dřevin jako například staleté duby letní, jinan dvoulaločný, jedlovec kanadský, cypřišek nutkajský a řadu další cenných exemplářů.

Nejcennější raritou arboreta Linhartovy u Krnova je dub letní vysoký 26 metrů. Své kořeny zde vzácný strom zapustil někdy kolem roku 1140. V nejširším místě kmenu má 854 cm (ve výšce 720 cm). V polovině 19. Století dal geniální švédský přírodovědec Carl von Linné tomuto vzácnému stromu vědecké jméno Qurcus robur.

Otevírací doba pro návštěvnickou veřejnost je každý den od 8 do 20 hodin.

Článek byl zobrazen 1 530 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA