Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sovinec

Hrad Sovinec je nejrozsáhlejším hradním komplexem v okrese Bruntál, který se rozkládá na skalnatém výběžku v horském údolí Nízkého Jeseníku. Hrad a stejnojmenné městečko se nacházejí 13 km jižně od Rýmařova na okraji masivu Nízkého Jeseníku v Andělskohorské vrchovině, která nese podle hradu název Sovinecká vrchovina.

Hrad založili těsně před rokem 1332 příslušníci rodu, který se od roku 1348 nazýval po hradu „páni ze Sovince“. Za husitských válek se Sovinec stal významnou husitskou pevností. Po bělohorské porážce získal roku 1623 hrad Řád německých rytířů. Obsazení hradu Dány roku 1626 bylo impulsem pro rozsáhlé opevňování hradu - do roku 1643 vznikly tři barokní bastiony a další bašty, byly vybudovány další hradební zdi, příkopy i předsunutá věž. Takto vybudovaná opevnění hradu jsou nejrozsáhlejším zachovaným opevněním z období třicetileté války v našich zemích.

Hrad Sovinec leží napravo od údolí Moravy a má podobně jako hrad Bouzov přitažlivou historickou podobu. Je na něm patrný tentýž rukopis rytířů německého řádu. V roce 1837 zde byla na podnět arcivévody Maxmiliána založena lesnická škola. Za druhé světové války byli na hradě vězněni francouzští zajatci. Po válce jej místní obyvatelé vydrancovali a zapálili. Hořel celý týden. Hrad se naštěstí podařilo obnovit a vrátit mu historickou podobu.

Prohlídky se konají s výkladem k historii s průvodcem. Prohlídková trasa vede 1. až 5. nádvořím, dále na tzv. Horní hrad (nejstarší část hradu) s vyhlídkovou věží. V jednotlivých objektech (hradní paláce, purkrabství, brána, konírny) expozice a výstavy. V rekonstruovaných prostorách hradu (Jižní palác, purkrabství, konírny, tzv. Remter, budovy bran) jsou instalovány expozice týkající se historie objektu, hlavní  věž hradu poskytuje výhled do překrásné krajiny sovineckého přírodního parku.

Na Sovinci probíhají příležitostné výstavy, jsou zde pořádány kulturní akce, zejména vystoupení šermířských skupin, divadelních souborů a hudebníků a prezentace  tradičních řemesel. Pro zvídavé turisty je připravena stezka kolem hradu v nejtěsnější blízkosti opevnění v délce asi 2 km, která umožňuje prohlídku Sovince i z pohledu dobyvatele.

Pověst vypráví, že pod jedním, z mechem porostlých balvanů, ležícím dosud na strmém svahu Soví skály u hradu Sovinec je ukryt vchod do jeskyně, v níž v dávných dobách žil Soví král. Dále se vypráví, že tento, ve dne mládenec s moudrým sovím pohledem a smutkem v duši, byl v noci zaklet do podoby velkého výra, který žalostně kroužíval nad jedním z kamenů, z něhož vystupoval obrys dívčí podoby. Její tvář namaloval štětec svázaný z měsíčních paprsků, kterými prozařoval svět němých přízraků sám nebeský vládce noci. To, že kdysi vstoupil takový smutek do kamenných stěn Soví skály, měla na svědomí zlá čarodějnice Durma, když proklela toho, kdo nechtěl opětovat její náklonnost.

Od rozcestníku v obci Sovinec lze dojít po turistických značkách směrem na severozápad (10 km) k nejkrásnějším vodopádům Jeseníku - Rešovským vodopádům.

Provozní doba:
DUBEN: So - Ne 9:00 - 17:00
KVĚTEN, ČERVEN: Út - Ne 9:00 - 17:00
ČERVENEC,SRPEN: Út - Ne 9:00 - 18:00
ZÁŘÍ: Út - Ne 9:00 - 17:00
ŘÍJEN: So - Ne 9:00 - 17:00

Poslední prohlídka vychází hodinu před uzavřením hradu.
Zavírací den: pondělí

Výše vstupného:
plné - (dospělí) 60 Kč
snížené - (děti od 6 let, studenti, důchodci a držitelé karty EUROBEDS) 30 Kč

Do hradu můžete s psem na vodítku a náhubkem nebo s malým pejskem v tašce.
Upozorňujeme, že na hradě se občas střílí a tak je nutné umět psa zklidnit.

Více informací najdete na http://www.hradsovinec.cz/.

 

Článek byl zobrazen 944 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA