Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Česko - města, kraje, lokality

Na této stránce naleznete články a cestopisy k lokalitě „Česko“. Informace o lokalitě, rady a tipy na cesty, fotografie a další zajímavosti k lokalitě najdete zde: Česko.

Chrám sv. Mořice – kolegiátní kostel

Kostel svatého Mořice patří k nejvýznamnějším a také největším gotickým památkám v České republice. V letošním roce (2010) si město Kroměříž připomíná významné 750. výročí založení Kolegiátního kostela sv. Mořice. V rámci oslav se během celého roku uskuteční řada akcí kulturního, vzdělávacího i duchovního charakteru.

celý článek

 

Chrám sv. Mořice v Olomouci

K významným stavbám Olomouce patří gotický chrám sv. Mořice. Je to kulturní památka první třídy. Kostel sv. Mořice založil biskup Bruno z Schaumburku a první zmínka o tomto svatostánku pochází z roku 1257. Trojlodní kostel byl postaven v pozdně gotickém stylu a dnes je to největší gotický kostel na Moravě, jehož chloubou jsou největší varhanyv Evropě.

celý článek

 

Chrám Vzkříšení Páně ve Slavkově u Brna

Svatostánek, který stojí na slavkovském náměstí, náleží k jedinečným památkám klasicistní architektury v České republice. Byl postaven v letech 1786 až 1789 na objednávku Václava Antonína Kounice podle plánů vídeňského dvorního architekta Ferdinanda Hetzendorfa z Hohenbergu.

celý článek

 

Ivančický viadukt

Ivančický viadukt – starý Viadukt byl postaven jako součást stavby železnice z Vídně do Brna v letech 1868 – 1870. V tehdejším Rakousku-Uhersku byl vůbec prvním celokovovým mostem, který byl pro svou podobu s Eiffelovkou pojmenován také „Eiffelův most“.

celý článek

 

Jantarová cyklostezka

Jantarová stezka je jedna ze dvou dálkových cyklotras, které protínají středomoravskou regionální cykloturistickou síť spojující Vídeň, Brno, Ostravu a Krakov. Jantarová stezka je na Moravě zřejmě jednou z nejstarších a zároveň nejznámějších obchodních stezek.

celý článek

 

Jaroměřická kalvárie - klášter Pasionistů

Ojedinělé avšak známé poutní místo Kalvárie se nachází nad obcí Jaroměřice u Jevíčka v okrese Svitavy. Z Jaroměřic vede křížová cesta nahoru na Kalvárii k baroknímu poutnímu kostelu. Ten nechal vystavět podle návrhu stavitele Santiniho v letech 1712-13 pan Šubíř z Jaroměřic jako poděkování za vyslyšení proseb.

celý článek

 

Javoříčské jeskyně

Podzemní systém Javoříčských jeskyní tvoří spletitý areál chodeb, dómů a propastí. Jeskyně leží nedaleko vsi Javoříčko v rezervaci Špraněk. Na vývoji jeskyně, které byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců, se podílel také ponorný potok Špraněk. Javoříčské jeskyně jsou unikátní svoji bohatou, zachovalou a rozmanitou krápníkovou výzdobou.

celý článek

 

Jihomoravské muzeum ve Znojmě – Dům umění

Jeden z nejhezčích renesančních paláců města Znojma je sídlem Jihomoravského muzea. Dům nechala zřejmě postavit bohatá patricijská rodina, neboť existuje písemný pramen o tom, že v 16. století stál na Dolním náměstí tzv. Italský dům, který byl totožný s tímto palácem.

celý článek

 

Výklenková kaple se sochou Madony s dítětem

Ve Valašském Meziříčí přibyla zcela nedávno (2010) nová kulturní památka. Statut kulturní památky přiznalo Ministerstvo kultury výklenkové kapli se sochou Madony s dítětem, která se nachází v centru obce Choryně.

celý článek

 

Ostravská Katedrála Božského Spasitele

Katedrála Božského spasitele v Ostravě je hlavním kostelem ostravsko-opavské diecéze, která stojí uprostřed náměstí Msgre. Šrámka ve čtvrti Moravská Ostrava, jen pár kroků od centrálního Masarykova náměstí. Druhý největší kostel na Moravě nesl dříve název bazilika Božského spasitele. Katedrálním kostelem je od zřízení ostravsko-opavské diecéze.

celý článek

 

Kladruby nad Labem – zámek s hřebčínem

Původně renesanční zámek i s hřebčínem byl založený ve 2. polovině 16. století. Zdejší hřebčín založený v roce 1563 císařem Maxmiliánem II. je nejstarším hřebčínem na světě, který se zabývá chovem starokladrubských běloušů. V roce 1579 byl císařem Rudolfem II. povýšen na dvorní hřebčín.

celý článek

 

Klášter Rosa coeli

Zřícenina kláštera Rosa coeli jinak Růže nebes je pozoruhodná kulturní památka okresu Brno-venkov. Nachází se na východním okraji historického centra Dolních Kounic v údolí řeky Jihlavy přímo pod hradním kopcem. Klášter náleží k významným středoevropským církevním stavbám vrcholné gotiky.

celý článek

 
 
 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA