Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Římskokatolický chrám sv. Mikuláše v Ludgeřovicích

Nepřehlédnutou dominantou obce Ludgeřovice je římskokatolický chrám svatého Mikuláše postavený z červených ostře pálených cihel v německém novogotickém slohu. První písemná zmínka na pergamenovém papíře se jménem Ludgeřovice byla napsána na hradě Landeku v roce 1303.

Současný kostel sv. Mikuláše postavený v roce 1907 je v pořadí třetí ludgeřovický kostel. Tam, kde nyní stojí státní škola, stál už před 600 lety dřevěný kostel. Druhý kostel tentokrát zděný byl postaven v roce 1798 tam, kde je nyní před kostelem kamenný kříž. Až do roku 1903 náležely Ludgeřovice pod farní kostel Hlučín.

Po vyfaření Ludgeřovic z Hlučína byl slavnostně uveden do Ludgeřovic první farář, který se ihned horlivě pustil do příprav postavit v Ludgeřovicích nový kostel. Podle farní kroniky na něm pracovalo 90 zedníků a každý z nich měl 3 pomocníky, takže kostel byl do půl roku hotov. V listopadu 1907 byl kostel zasvěcen olomoucký biskupem ke cti sv. Mikuláše. V roce 1909 byl zde instalován hlavní oltář sv. Miluláše a dva boční oltáře. V roce 1932 se kostel dočkal nádherných varhan z krnovské firmy Rieger-Kloss.

Nad kostelem se vypíná 7 metrů vysoká hranolová věž se zvonicí. Jednolodní objekt je postaven z režných a glazovaných cihel Druhá světová války zanechala na kostele znatelné jizvy, byla poškozena střecha a zatékalo do ní, okna byla vytlučená. Obětaví farníci postupně kostel opravovali. Ve druhé polovině minulého století byl kostel ještě dále opravován. Byla vyměněna krytina věže a nad presbytářem bylo provedeno zdvojení oken.

V současnosti je kostel sv. Mikuláše v obci Ludgeřovice národní kulturní památkou. Ludgeřovičtí občané jsou na svůj kostel náležitě pyšní a mají zájem jeho vzhled dále vylepšovat. V roce 2004 byla provedena rekonstrukce osvětlení kostela. Systém osvětlení je tvořen třemi okruhy. Ludgeřovický kostel získal opravdu efektní osvětlení, takže se stal jakýmsi majákem pro noční okolí.

Tento novogotický římskokatolický kostel je jedinečnou historickou památkou, která určitě stojí za návštěvu a zevrubnou prohlídku jeho vnitřního prostoru. Příznivci sakrálních staveb kostel sv. Mikuláše najdou v obci Ludgeřovice, která leží v těsném sousedství Ostravy, ale už na území okresu Opava. Odbočíte-li ze silnice I/58 směrem na Markvartice a Šilheřovice, přijedete do obce zrovna v místě, kde kostel stojí.

Článek byl zobrazen 1 369 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA