Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jihomoravské muzeum ve Znojmě – Dům umění

Jeden z nejhezčích renesančních paláců města Znojma je sídlem Jihomoravského muzea. Dům nechala zřejmě postavit bohatá patricijská rodina, neboť existuje písemný pramen o tom, že v 16. století stál na Dolním náměstí tzv. Italský dům, který byl totožný s tímto palácem.

Renesanční palác byl vystavěn na místě dvou starších gotických domů a dokončen byl zřejmě v 80. letech 16. století. Je nádhernou ukázkou vývoje stavebního stylu 16. století ve znamení přechodu pozdní gotiky do renesanční podoby.

Jihomoravské muzeum ve výstavních prostorách paláce prezentuje ve druhém podlaží stálé expozice Staré umění Znojemska a v prvním poschodí se nachází expozice Medailér Jan Tomáš Fischer. Výstavní sály prvního podlaží slouží převážně k výstavám soudobého výtvarného umění.
Víceúčelový sál nacházející se v přízemí je využíván pro příležitostné výstavy, přednášky a konference. Ve vstupní síni – tzv. „mázhauzu“ se nachází kromě prodejny muzejních publikací a suvenýrů také hezká kavárnička.

Pro návštěvnickou veřejnost je otevřeno celoročně od úterka do soboty v době od 9 do 11.30 hod. a od 12 do 17 hodin.

Muzejní sbírky jsou uloženy také v minoritském klášteře, jehož budova od roku 1945 slouží muzejním účelů. V současnosti jsou zde uloženy přírodovědné, archeologické a historické sbírky muzea. Archeologické pracoviště uchovává bohatý materiál ke všem pravěkým i historickým obdobím. V zoologickém oddělení jsou shromážděny vzácné doklady o výskytu různých druhů regionální fauny. Významnou součástí geologických sbírek je kolekce zkamenělin druhohorních ryb. Chloubou botanické sbírky je Obornyho herbář z let 1862 až 1915. V historických sbírkách je uložena i hodnotná tzv. Květoňova numismatická sbírka českých mincí a pozoruhodná kolekce orientálních zbraní.

Jihomoravské muzeum má své výstavní prostory také na znojemském hradě. V jeho Císařském sále je otevřena nová expozice – Výstava k historii a probíhající rekonstrukci hradu na fotografiích a pohlednicích. Na fotografiích ze sbírek Jihomoravského muzea si návštěvníci mohou prohlédnout historii znojemského hradu od konce 19. století až po 60. léta století minulého.

Ceníky vstupného do jednotlivých objektů Jihomoravského muzea ve Znojmě najdete na www.znojmuz.cz

Článek byl zobrazen 1 069 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA