Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Hrubá Skála

Zámek Hrubá Skála stojí nedaleko města Turnov a je dominantní stavbou v oblasti Český ráj. Romantický zámek stojí na dvou pískovcových skaliscích, která se zvedají do výše téměř 60 m nad údolí říčky Libuňky mezi Troskami a Valdštejnem.

Hrad Skála patřil k výšinným skalním hradům, které byly stavěny tam, kde bylo možno použít přírodních podmínek k obraně. Plošina dvou obrovských balvanů poskytla dostatečný prostor pro předhradí a vlastní hrad a obě části byly prakticky přístupné jen z jediného místa, od jihu po mostě, pod nímž byla téměř šedesátimetrová propast. Tento most vedl na předhradí, jež spojoval další most se zadním hradem. Tam bylo nutno na západní straně skálu přitesat a rozšířit rokli mezi oběma balvany.

Zámek Hrubá Skála, původním názvem hrad Skála byl postaven ve 14. století na mohutných pískovcových skalách. Poněvadž v tomto kraji existovala ještě Skála nad řekou Jizerou, rozlišily se v 17. století jejich názvy na Malou a Hrubou Skálu.

Obdoba jmen v dějinných počátcích obou hradů a navíc majitelé různých větví jednoho rodu, to vše působilo potíže při lokalizování historických dějů v době jejich vzniku. Panství nynější Hrubé Skály vzniklo odštěpením od zboží hradu Valdštejna. Hrad Skálu postavil pravděpodobně Hynek z Valdštejna, který je v r. 1353 uváděn jako pán na Skále, jež se tak poprvé objevuje v písemných pramenech.

Po mnoha požárech byl původně gotický hrad přestavěn na barokní zámek. Také se zde natáčela jedna z nejznámějších českých pohádek Princ Bajaja. Na prostranství před zámkem stojí kostel sv. Josefa, postavený v romantické gotice podle projektu J. Hausknechta v roce 1812, s cenným barokním obrazem sv. Rodiny ve stylu Petra Brandla.

V nynější době slouží zámek jako hotelové a kongresové centrum. Pro návštěvníky zámku je opět zpřístupněn celý areál a excelentní vyhlídková zámecká věž. Během celého léta jsou pro návštěvníky také pořádány zábavné historické programy zvané Poznej středověk, což je projekt, který vrací historickou hodnotu zámku a podporuje cestovní ruch v oblasti Český ráj.

V zámecké rokli se otevírá zábavný a sportovní areál, založený na klasických českých pohádkách a pohádkových postavách, které spolu s ochočenými zvířátky, soutěžemi a velmi atraktivním prostředím rokle nechají v dětech mnoho zážitků z návštěvy zámku.

Celý projekt probíhá každý den od 1. 7. – 30. 8. 2009 v čase od 10 do 16 hod. Jedná se o placenou službu – dospělí zaplatí 60 Kč a děti 30 Kč.

 

Článek byl zobrazen 716 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA