Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Klášter Sázava

Máte-li rádi mystická místa, tak určitě navštivte Sázavský klášter. Jeho existenci dokládají písemné zprávy z 11. století a podle legendy založil klášter kníže Oldřich 1012 – 1034 na popud kněze Prokopa. V rozsáhlém areálu najdete místo pro relaxaci, poučení i mystické rozjímání. Bývalý klášter s bezmála tisíciletou tradicí je doslova prodchnut duchovní atmosférou a dávnými příběhy.

Klášter Sázava je třetí mužský benediktýnský klášter v Čechách založený na počátku 11. století poustevníkem Prokopem.  Vypravte se na pouť za svatým Prokopem, který tu roku 1032 založil jeden z nejstarších benediktinských klášterů v Čechách spolu s přemyslovskými knížaty Oldřichem a Břetislavem I. Největšího rozkvětu dosáhl v období vlády prvního českého krále Vratislava I. a za vlády římského císaře Karla IV.

Zpočátku šlo zřejmě o poustevnickou osadu, později dostal pevnější strukturu podle benediktinské řehole. Sázavský klášter byl významným střediskem středověké vzdělanosti a pěstovala se zde východní slovanská liturgie a staroslověnské písemnictví. Mnichové v klášteře pěstovali duchovní život a písemnictví ve staroslověnštině, šířili odkaz sv. Cyrila a Metoděje a oživovali kulturní vazby s východní Evropou, např. s Kyjevskou Rusí. Po vyhnání slovanských mnichů v roce 1096 nadále klášter latinský. Zrušen Josefem II. v roce 1785.

Málokteré mystické místo k vám bude promlouvat tolika vjemy, jako tato křižovatka západní a východní kultury, slovanské i latinské zbožnosti. Můžete rozjímat poblíž poustevnické jeskyně sv. Prokopa, prozkoumat základy kostela z 11. století, kochat se nedostavěným trojlodím a unikátními gotickými freskami v interiérech, pohlédnout na ostatky zakladatele kláštera nebo se projít barokním konventem přeměněným na zámek.

Prohlídka Sázavským klášterem je současně návštěvou poutního místa ke sv. Prokopovi. Sv. Prokop je reálnou historickou osobností. Tento poustevník, mnich, zakladatel Sázavského kláštera s řeckým jménem je v Čechách spontánně uctívaný jako světec již od 11. - 12. století. Na rozdíl od svých předchůdců  sv. Václava, sv. Ludmily a sv. Vojtěcha není Prokop původem z vládnoucího rodu a jeho pozemský život plný zvláštností a ne zcela rozluštěných tajemství nebyl ukončen násilnou smrtí.

Prohlídka je procházkou českými dějinami, architekturou a uměním našich předchůdců od 11. století až po současnost. Prohlídková trasa s průvodcem zahrnuje exteriéry - severní zahradu se základy románského kostela zasvěceného sv. Kříži již v roce 1070 a prostor před dnešním kostelem s gotickou monumentální architekturou nikdy nedostavěného chrámu Panny Marie a sv. Jana Křtitele ze 14. století. V průběhu prohlídky je možno zhlédnout řadu ranně středověkých rukopisů ve staroslověnském i latinském jazyce, barokní refektář, kapitulní síň a kostel s kryptou, kde je uložena část ostatků sv. Prokopa.

Návštěvní doba: http://www.klaster-sazava.cz/oteviraci-doba/ 

Vstupné: http://www.klaster-sazava.cz/vstupne/ 

Více informací najdete na http://www.klaster-sazava.cz/

Článek byl zobrazen 1 594 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA