Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nelahozeves

Vysoko nad levým břehem Vltavy, v rodišti Antonína Dvořáka, vystupuje krásný renesanční zámek vlastněný rodem Lobkowiczů. Nádherný renesanční zámek Nelahozeves, který najdete 30 km severně od Prahy, se těší oblíbenosti a hojné návštěvnosti.

Zámek Nelahozeves, od počátku 90. let opět patřící roudnické větvi rodiny Lobkowiczů, je jedním ze skvostů české renesanční architektury. Mohutná zámecká budova je vzácná tím, že byla ušetřena větších přestaveb a zůstala tak slohově ryzím dokladem české architektury druhé poloviny 16. století.

Stavebníkem byl Florián Gryspek z Gryspachu, který roku 1544 koupil nelahozeveský poplužní dvůr a později také zdejší tvrz. S budováním započal pravděpodobně v roce 1553, ale práce na zámku pokračovaly až do počátku 17. století, kdy byl už dlouho majitelem zdejšího dominia Floriánův syn Blažej.

Stavba zámku na skalnatém návrší nad řekou byla inspirována sídly italských šlechticů. Architekti přijeli přímo ze severní Itálie a byla mezi nimi jména jako Giovani de Statio, Pietro Ferrabosco či Giovanni Spazio.

Panství a zámek získali roku 1623 Lobkovicové. Během třicetileté války stavení velmi utrpělo a od těch dob bylo jen málo užíváno panstvem. Sloužilo především jako obydlí a sídlo hospodářské správy, a ve druhé polovině 19. století dočasně jako lazaret a dlouhodobě pro klášter s dívčím penzionátem. V majetku Lobkoviců zůstal zámek Nelahozeves až do roku 1949, kdy jej převzal stát.

Interiér nelahozeveského zámku byl v průběhu staletí značně pozměněn. Nejlépe se dochovaly místnosti v severním křídle, kde v přízemí byla kuchyně s příslušenstvím, v prvním patře panské obydlí a reprezentační pokoje. Mezi jeho největší lákadla patří velice cenná sbírka obrazů a uměleckého řemesla. V interiérech návštěvníci uvidí krásný nábytek, velké množství církevních předmětů, vzácné sklo, keramiku, porcelán, hudební nástroje a cennosti z drahých kovů. Všechny exponáty pocházejí z 12. až 20. století.

Ze zámeckých interiérů kromě arkádové haly v 1. patře zaujme především ústřední sál, tzv. Ráj (Později Rytířský sál), prostupující oběma patry severovýchodního nároží budovy. Kromě dominujícího pozoruhodného krbu je vyzdoben kvalitní štukovou stropní výzdobou, jakož i dnes již jen zčásti zachovanou malířskou prací. Mezi další zajímavosti patří Beethovenův sál a největší soukromá knihovna v Čechách, ta však bohužel není veřejnosti přístupná.

Nelahozeves, to není jen zámek, ale především Antonín Dvořák. V obci naleznete jeho rodný dům. Na náměstí je k vidění krásná socha „Zamyšlený“ zobrazující Antonína Dvořáka. V kostele sv. Ondřeje hrával malý skladatel na kůru.

Návštěvní doba a vstupné: http://www.zamek-nelahozeves.cz/vstupne.php 

Více informací najdete na http://www.zamek-nelahozeves.cz/

 

Článek byl zobrazen 822 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA