Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

NKP Kuks

Kuks je jedinečný lázeňský komplex vrcholného baroka, z něhož se zachoval především monumentální Hospital pro vojenské vysloužilce s unikátní sochařskou výzdobou. Hospital je dnes nejvýraznější dominantou památkové rezervace Kuks.

Národní kulturní památka Hospital Kuks je bývalý klášter se špitálem a kostelem Nejsvětější Trojice a hrobkou rodiny Špork. Lázeňský zámeček stál na protilehlém svahu, nad schodištěm, které se dochovalo. Z původního lázeňského areálu zůstalo jen torzo – Hospitál, schodiště k bývalému zámečku a několik lázeňských budov.

Zakladatelem zámku a špitálu František Antonín Špork (1662-1738) náležel k nejvzdělanějším osobnostem barokní doby. Po dobrozdání o léčivosti pramenů vybudoval v Kuksu lázně, které byly začátkem 18. století srovnatelné s evropskými lázeňskými středisky a zároveň se staly místem, kde se setkávali politikové, vědci i umělci.

Prohlídka barokního komplexu zahrnuje historickou expozici, barokní lékárnu z roku 1743, druhou nejstarší v ČR, lapidárium soch M. B. Brauna, kostel a zahradu. V objektu Hospitalu máte možnost shlédnout v nově zřízené Galerii F. A. Šporka stálou expozici Bořka Šípka a další umělecké expozice s vystavenými exponáty Jiřího Netíka, Moniky Abbott, Petra Císařovského a dalších umělců.

Historický lázeňský areál
Velkolepý projekt tvorby lázeňského areálu s mnoha uměleckými díly, citlivě zakomponovaný do krajiny, vypracoval zřejmě italský architekt G. B. Alliprandi na objednávku hraběte F. A. Šporka. Areál byl koncipován zrcadlově, na ose kolmo přetínající řeku Labe. Stavby na levém břehu byly určeny společenskému životu, opačný břeh patřil záležitostem spíše duchovním. Po dokončení lázní je evropská šlechta řadila mezi 3 nejslavnější v tehdejší Evropě. Kuks se stal brzy stejně slavný jako lázně Cáchy a Baden Baden.

Přírodní galerie Betlém
Západně od Kuksu vyrostl v bukovém lese tzv. Betlém, jedinečný doklad mistrovství M. B. Brauna. Tvoří ho skupina reliéfů kombinovaných s volnou plastikou, vytesaných do skalních stěn a podivuhodné sochy, zhotovené ze skalních bloků. Tato díla náleží k vrcholům našeho barokního sochařství a svou ikonografickou koncepcí nemají v Evropě obdoby.

Přírodní galerie Braunových plastik je sice za hranicemi Kusu, ale neodmyslitelně k němu patří. M. B. Braun vytvořil se svými žáky v období let 1723 až 1733 rozsáhlý soubor plastik, který se nazývá Betlém. Kromě slavného autora jsou plastiky zajímavé i tím, že vznikly přímo na místě objevu nebo těžby kamene.

Od roku 1970 je Betlém veden jako kulturní památka a World Monument Fund jej nedávno zařadil mezi 100 nejohroženějších památek světa. Z původně rozsáhlého areálu se dochovala jen část a plastiky jsou značně poškozené, přesto poskytují zážitek, který stojí za shlédnutí.

Kuks je skvělé východisko k mnoha zajímavým výletům. Krásu Podkrkonoší a Podorlicka můžete objevovat autem, na kole, na běžkách nebo vlakem, autobusem a pěšky či na palubě vyhlídkového letadla ze Dvora Králové, Vrchlabí nebo z Hořic. Více informací získáte na adrese: www.vychodni.cechy.cz, v informačním středisku Východočeské centrály turistického ruchu Pardubice, na stránkách www.podzvicinsko.cz, případně v turistických informačních centrech měst.

Návštěvní doba:
- duben a říjen (soboty, neděle a svátky) od 9.00 do 17.00 hodin
- květen, červen, září: (denně kromě pondělí) od 9.00 do 17.00 hodin
- červenec, srpen: (denně) od 9.00 do 17.00 hodin
Po objednání i mimo návštěvní dobu.
Polední přestávka na objektu není.
Začátek poslední prohlídky s průvodcem: s ukončením návštěvní doby objektu.
V budově hospitalu se nachází České farmaceutické muzeum, které představuje vývoj lékarenství v ČR od nepaměti po současnost. Otevírací doba je stejná jako v NKP Hospital Kuks. 

Expozice:
Barokní komplex, lapidárium soch M. B. Brauna, barokní lékárna, kostel Nejsvětější Trojice, kaple, hrobka, zahrada Prohlídkový čas: 60 min. Počet osob ve skupině: 50

Vstupné:
Hospital
dospělí: 60 Kč
žáci, studenti, ZTP: 40 Kč
senioři: 40 Kč
organizované skupiny dětí do šesti let: 10 Kč

Cizojazyčná prohlídka - Hospital
100 % příplatek

Další expozice v objektu:
Galerie vín F. A. Sporcka
otevírací doba:
duben - říjen 09:00-17:00
od června mimo pondělí 10:00-17:00
vstupné 20 Kč

Více informací najdete na www.hospital-kuks.cz

 

 

 

Článek byl zobrazen 889 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA