Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Arcidiecézní muzeum

Sídlo Arcidiecézního muzea v Olomouci se nachází v obnovených budovách kapitulního děkanství na Václavském náměstí. Toto jedinečné muzeum je v převážné míře věnováno starým kulturám.

Muzeum bylo ustaveno při Muzeu umění Olomouc v roce 1998 a návštěvnické veřejnosti bylo otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci objektu kapitulního děkanství v roce 2006. Stálá expozice muzea prezentuje návštěvníkům duchovní kulturu olomoucké arcidiecéze.

Obrazárna nabízí k prohlédnutí špičková malířská díla, která olomoučtí biskupové shromažďovali od 16. století. Součástí výstavních prostor je i koncertní sál „Mozarteum“, který nese jméno na památku zdejší pobytu slavného hudebního skladatele. Mozartova rodina zde na pozvání děkana L. Podstatského nalezla dočasné útočiště na podzim roku 1767.

Pozoruhodným zážitkem je i samotná prohlídka objektů, která dokumentuje stavební a umělecký vývoje v místě tzv. olomouckého hradu na Václavském návrší v průběhu staletí – od pozůstatků knížecího paláce přes románské, gotické a renesanční etapy až po pozdně barokní a rokokové interiéry. Součástí prohlídkové trasy je i románský biskupský palác známý také jako Přemyslovský palác a kaple sv. Barbory.

Dům kapitulního děkana byl postaven po roce 1267 v těsné blízkosti románského biskupského paláce na Václavském návrší. Budovy děkanství zaznamenaly po skončení třicetiletá války rekonstrukce a přestavby. Barokní podoba rezidence byla dokončena v polovině 18. století. Tehdy byly umělecky vybaveny interiéry reprezentačních sálů. Do dnešní podoby byl objekt kapitulního děkanství upraven v 19. století.

Více aktuálních informací najdete na www.olmuart.cz

Článek byl zobrazen 912 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA