Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Bouzov

Hrad Bouzov je jedna z nejnavštěvovanějších památek v republice. Dnešní podobu hrad získal při přestavbě na přelomu 19. a 20. století. Hrad Bouzov se tyčí na ostrohu nad potokem Špránkem v mírně zvlněné lesnaté krajině západně od městečka stejného jména.

V historických pramenech je hrad doložen na počátku 14. století, kdy se po něm psal rod pánů z Bouzova, z nichž Búz byl v l. 1317 – 1339 prvním známým držitelem hradu. Ještě v průběhu 14. století změnil hrad několikrát majitele. Od poloviny 14. stol. jej drželi páni z Vildenberka, kteří v roce 1382 prodali panství moravskému markraběti Joštovi. Ten je pak v roce 1396 přenechal svému přívrženci Heraltovi z Kunštátu.

V rukou pánů z Kunštátu zůstal hrad Bouzov s kratšími přestávkami téměř až do konce 15. století. Je pravděpodobné, že na hradě Bouzově se narodil pozdější český král Jiří z Poděbrad. Jiří z Poděbrad postoupil panství někdy před rokem 1442 svému stoupenci Zdeňkovi Kostkovi z Postupic. V letech 1472 - 1696 byl v majetku mnoha různých českých a moravských rodů. Pak celé panství zakoupil Řád německých rytířů.

Dnešní podobu získal hrad po rozsáhlé přestavbě v letech 1895 - 1910. Projekt a plány rekonstrukce vypracoval Georg von Hauberisser na základě požadavků a představ arcivévody Evžena Habsburského, velmistra řádu, který také celou stavbu financoval ze svých soukromých prostředků.

Nová stavba ve stylu německé pozdní gotiky má celou řadu výstupků, věžiček a dalších, v našem prostředí často velmi cizorodých prvků. Celek je však vděčnou scenérií filmových pohádkových příběhů, z nichž nejznámější je asi Pyšná princezna či Princezna Fantagiro.

Reprezentační interiéry hradu, zhotovené s neobyčejnou pečlivostí, jsou zařízeny hodnotným historickým mobiliářem a starými řádovými památkami. Mobiliář hradu pochází převážně ze soukromých sbírek arcivévody Evžena Habsburského a částečně ze sbírek Německého řádu. Nejcennější částí je novogotická hradní kaple, vybavená gotickým oltářem a vyzdobená náhrobními kameny řádových mistrů z let 1395-1515. Hradní zbrojnice, původní gotický sál starého hradu, je vybavena ukázkami zbraní, zvláště zajímavé jsou obranné štíty z 13. a 15. stol. a popravčí meč z r. 1677.

Základní prohlídkové okruhy jsou 4. Speciální okruh je vhodný jako doplnění při opakované návštěvě hradu. Vede prostorami původně neurčenými návštěvníkům (hradní sklepení, půdy, místnost hradní stráže, tajná chodba), má atmosféru romantiky a výjimečnosti.

Hlavní dominantu velmi navštěvované obce Bouzov tvoří již zmiňovaný hrad, velkým lákadlem turistů je také Galerie v podhradí s Trojským koněm, minikáry „Sportovní formule“ u parkoviště u hradu, v roce 2000 obnovené Panské rybníky o rozloze 4,5 ha a další zajímavosti.

Provozní doba
duben a říjen o víkendech a svátcích od 9 - 15 hodin
květen a září denně mimo pondělí od 9 - 16 hodin
červen - srpen denně mimo pondělí od 9 - 18 hodin

V  době konání svatebních obřadů (obvykle v pátek během celého dne a v sobotu do 13 hodin) je prohlídková trasa Hrad Bouzov nahrazena tzv. svatebním okruhem, který je zkrácen a jeho cena je snížena.

Více informací najdete na http://www.hrad-bouzov.cz/

Článek byl zobrazen 1 085 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA