Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hrad Budyně nad Ohří

Hrad Budyně nad Ohří  je situován v malebném prostředí litoměřického kraje poblíž města Budyně nad Ohří. Částečně zachovalý královský hrad patřil ke skvělým pozdně gotickým rezidencím v Čechách. Původně šlo o pozdně gotický hrad. Při výbuchu prachárny v severovýchodní věži v r. 1551 byl hrad značně poškozen. Poté se jeho podoba měnila v renesanční zámek.

Pravděpodobně již ve 12. a 13. stol.zde stával zeměpanský dvorec. Původně se jednalo o pravidelnou čtyřkřídlou dvoupatrovou budovu s uzavřeným nádvořím, obehnanou hradbou. Hrad je výslovně doložen až r. 1316. Jednalo se o vodní hrad, který souvisel s městským opevněním. Odolnost hradu Budyně nezajišťoval jako v mnoha jiných případech vysoký kopec či strmá skála, ale bažinatý terén okolo řeky Ohře.

Za Jana Lucemburského byl hrad královským majetkem, který byl dáván ale často do zástavy. Roku 1335 Budyni koupil Zbyněk Zajíc z Valečka a přiřadil ji napevno k rodu Házmburků. Ve 14. a 15. stol. byl hrad bezpochyby přestavěn a bylo zejména zdokonaleno opevnění. V 16. stol. byl hrad renesančně upraven, a částečně vyzdoben sgrafity.

Velké renesanční přestavby se hrad dočkal za Jana Zbyňka z Házmburka na poč. 17. stol. Vznikl tak již honosný a přepychově vybavený zámek se zahradou. V těchto dobách dosáhl zámek největšího rozkvětu. Obsahoval velmi významnou knihovnu a alchymistickou dílnu. Jeho majitel byl mecenášem věd a alchymie. Na zámku pobývali alchymisté a také astronom Tycho de Brahe.

Zadlužený Jan Zbyněk prodal r. 1614 Budyni Adamovi ze Šternberka. Poté se majitelé střídali. Zámek byl poškozen jak pokusem o barokizaci, tak zejména sedmiletou válkou v 18. stol. Po r. 1759 byly pro zchátralost strženy dvě křídla zámku a věž. Zkáza zámku pokračovala i za Herbersternů až do r. 1945. V letech 1902-1911 došlo k romantizující obnově.

Z původní čtyřkřídlé dispozice se tak zachovala alespoň dvě křídla, západní, pozdně gotické s arkýři a severní s hranolovou věží. Dochovaly se pozdně gotické a renesanční interiéry a prostory s mučícími nástroji místního kata. Dále si lze prohlédnout nástěnné malby ze 16. století ve Zlatém sále. K vidění jsou i dochované prvky stavby jako vstupní brána s klenbou, spodek hranolové věže a hradby s polokruhovými baštami.

Lákadlem hradu je určitě nově obnovená alchymistická dílna z počátku 17. století, kde proběhla spousta pokusů o výrobu likéru mládí nebo zlata. Podle pověsti se to podařilo a dodnes je pod hradem vyrobené zlato ukryto a stráží ho socha alchymisty tzv. Kvasnička.

Návštěvní doba
leden - březen, říjen - prosinec: So, Ne 13.30 - 15.30 h
duben - září: denně mimo Po 10.30 - 15.30 h
Jindy po předchozí dohodě.

Vstupné
plné 20,- Kč, snížené 10,- Kč.

 

Článek byl zobrazen 1 224 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA