Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gránický lesopark ve Znojmě

Lesopark v Gránickém údolí je nazýván také znojemský malý Grand Canyon. Gránický potok protínající toto území odděluje od sebe historické Znojmo a Hradiště sv. Hippolyta. Ve středověku bylo toto místo ze strategických důvodů udržováno zcela odlesněné kvůli ostřelování z městských hradeb a hradní pevnosti.

Dnešní turista se v těchto místech ocitne v lesním světě, jehož osou je Gránický potok. Lesopark je protkán pěšinami, které zvou k procházkám v příjemném stínu horkého letního dne. Současní návštěvníci mohou procházet kolem velkých neopracovaných kamenů s tesanými nápisy. Jen pár zdejších starousedlíků ví, co znamenají nápisy na lišejníkem porostlých kamenech.

Už v 19. století se romanticky založená část znojemských měšťanů snažila vytvořit kolem zastaralé středověké pevnosti města Znojma pás estetické zeleně, které odpovídaly dobovým představám o podobě krajiny. O zalesnění holých skal v bližším a vzdálenějším okolí města se zasloužil Okrašlovací spolek ve Znojmě už v roce 1878. Spolek vybudoval postupně cesty a odpočinková místa a svou pozornost zaměřoval také na ochranu přírody a ptactva. Za šedesát let své existence zřídil pěkná vyhlídková místa a ukazatele, které značkovaly pěšiny.

V roce 1938 plánoval znojemský Okrašlovací spolek zřízení botanické zahrady vzácné podyjské květeny v Gránickém údolí přímo pod hradem. Realizaci nápadu přerušilo následné  válečné období. Znojemský okrašlovací spolek však vstal jako bájný Fénix k další dobrovolné činnosti.

Spolek se snažil v Gránickém údolí udržovat v dobrém stavu zeleň a cesty, postupně obnovovat drobné památky a objekty, například pamětní desky nebo kaskády na Gránickém potoce aj. Brzy vznikla síť serpentinových stezek a vrstevnicových pěšin s kamennými výklenky pro lavičky. Taky na dně Gránického údolí lemovaly tok potoka paralelní cesty propojené několika lávkami a mostky. Snahou je také obnovit dřívější cesty v Gránicích a na Hradišti, zvláště cestu od Samaritánky k hájovně.

V Gránickém lesoparku bylo pět stezek pojmenováno po mužích znojemského Okrašlovacího a zalesňovacího spolku, kteří měli největší zásluhy o jeho zvelebení. Byli to Brosch, Haberler, Kerneker, Lerch a Oborny. O nejnovější trasu se zasloužil 24. střelecký pluk, a proto nese jeho jméno.

V první polovině 20. století byla síť stezek v Gránickém lesoparku právě i přičiněním vojáků zdejšího 24. Pěšího pluku zahušťována a protahována dále proti proudu potoka. Mimo jiné došlo k přímému propojení Gránic s Karolininými sady takzvanou Muckovou stezkou, která vede po skalním srázu kolem znojemského hradu.

V současnosti je Gránický lesopark postupně stále rekonstruován. Hlavní brána do lesoparku vede přes starou městskou hradbu. Vstup v podobě rampového sestupu byl zřízen na ostrohu u starého minoritského kláštera na konci dnešní ulice Přemyslovců.

Článek byl zobrazen 1 407 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA